Od polnoči konec splošne omejitve gibanja na občine (VIDEO)

prazno igrišče koronavirus

Vlada s četrtkom odpravlja splošno omejitev gibanja na občine, s ponedeljkom sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke. Množične prireditve pa zelo verjetno ne bodo možna še vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19, je povedal premier Janez Janša.

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše – 29. 4. 2020

Predsednik vlade Janez Janša: "Že z jutrišnjem dnem, torej s 30. aprilom 2020, se odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke.Slovenija je trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo. Po vaši zaslugi. Zaradi hitre priprave obeh proti korona zakonskih paketov tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi. Nadaljujmo po tej poti."Vlada je danes obravnavala načrt postopnega sproščanja omejitvenih ukrepov, uvedenih zaradi epidemije #koronavirus. V nadaljevanju objavljamo nagovor predsednika vlade po današnji seji vlade.

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Sreda, 29. april 2020

Vlada je danes sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni, je v nocojšnjem v videonagovoru po seji vlade sporočil Janša. Načrt so zasnovali na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje, podrobneje pa ga bodo predstavili v četrtek.

“Po dolgih tednih omejevanj gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja smo prišli do pomembnega obrata. Podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih z novim koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost,” je pojasnil Janša.

“Ob tej pomembni etapni zmagi v boju z epidemijo se predvsem zahvaljujem vam, spoštovani rojaki, ki ste z upoštevanjem navodil in omejitev preprečili širjenje virusa. Slovenija je tako po vaši zaslugi med vsemi sosedami žariščne države Italije najuspešnejša. Še bistveno bolj pomembno pa je, da ste s svojim odgovornim ravnanjem preprečili na stotine smrti kot posledico covida-19 in zlom zdravstvenega sistema, ki bi lahko tem žrtvam dodal še tisoče drugih zaradi nemožnosti zdravljenja mnogih ostalih bolezni ali poškodb. Samo v našo sosednjo državo poglejmo in bomo videli, kaj nam je grozilo,” je dejal Janša.

Ker pa epidemija še ni premagana, je premier vse državljane zaprosil za “odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih. Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam”.

Ljudi je pozval k temu, da “skupaj skušamo vplivati tudi na tisto peščico nerazumnih zanikovalcev virusa, ki s svojim neodgovornim obnašanjem ogrožajo vaše zdravje in življenja. Pozivam tudi pristojne institucije, da v skladu s svojimi pooblastili dosledno preprečujejo ogrožanje zdravja in splošne varnosti”.

“Slovenija je trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo. Po vaši zaslugi. Zaradi hitre priprave obeh protikoronskih zakonskih paketov tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi. Nadaljujmo po tej poti,” je še pozval.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
dr. Miro Odar
dr. Miro Odar
2 let nazaj

Moji izračuni ki sem jih posredova že konec marca so bili točni. Epidemijo bomo obvladali konec aprila ali začetek maja. Premagali pa konec julija ali začetek avgusta. Ukrepi so odpravljeni. Naše dnevno ravnanje in vedenje pa bo moralo spoštovati dejstvo, da epidemije še nismo odpravili. Zato bo previdnost in samoomejevanje naše bodoče vodilo. Ne glede na vse dokaj nekorektne poteze posameznikov in , pojave korupcije smo državljani dolžni izkazati vladi priznanje in spoštovanje.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije