Odbor DZ zavrnil tudi predlog o podaljšanju lanskih bonov vsaj do konca julija

Člani odbora DZ za gospodarstvo so na današnji nujni seji zavrnili predlog nepovezanih poslancev, da bi veljavnost lanskih turističnih bonov podaljšali vsaj do 31. julija prihodnje leto. Že v sredo je odbor za delo zavrnil enak predlog za letošnje bone. Kot je pojasnil državni sekretar Simon Zajc, je vlada že sama naslovila temo podaljšanja bonov.

Kot je v imenu predlagateljev pojasnila poslanka Janja Sluga, so predlog pripravili, ker je šla komunikacija vlade ves čas v smeri tega, da o podaljšanju letošnjih in lanskih bonov ne razmišlja, zato so pripravili predloga za podaljšanje letošnjih in lanskih turističnih bonov.

So pa v nasprotju z vlado, ki je podaljšanje veljavnosti letošnjih in lanskih bonov predlagala do 30. junija, nepovezani poslanci predlagali, da bi bilo bone mogoče koristiti do konca julija 2022, ob tem pa bi po besedah Sluge pustili možnost, da se vlada glede na zdravstvene razmere odloči, ali bi veljavnost nato še podaljšala. “Epidemija je nepredvidljiva in nihče ne more napovedati, kako bo potekala naprej,” je dejala.

Pozneje je v kratki razpravi dodala, da ta predlog v ničemer ne nasprotuje temu, kar počne vlada, ampak njihovo delo samo dopolnjuje in podaljšuje rok za en mesec.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Zajc je dejal, da si je vlada želela, da podaljšanje ne bi bilo potrebno, a se je potem glede na okoliščine odločila za podaljšanje. “Bon21 velja še celo prvo polovico drugega leta in ni odvisen od desetega protikoronskega zakona, ki obravnava podaljšanje lanskih bonov,” je dejal Zajc.

V razpravi je Andrej Rajh (SAB) dejal, da se nahajamo v energetski krizi, zato bi bilo prav uporabnost bona razširiti. “Zakon se lahko tolmači v prid šibkejšega, da se jim gre naproti. Prav je, da se zadeve naslovijo zdaj, ko imajo ljudje težave,” je povedal.

Člani odbora so predlog zavrnili. Prav tako so glasovali proti dopolnilu SAB, s katerim so želeli možnost koriščenja bonov razširiti še v dejavnosti trgovanja z električno energijo in energenti.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije