Odbor DZ za denarno nadomestilo enemu od staršev ob otroku v bolnišnici

Odbor DZ za zdravstvo je danes za obravnavo na seji DZ brez glasu proti podprl dopolnjeni predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki ga je v zakonodajni postopek vložil DS. Predlog določa pravico do denarnega nadomestila med začasno zadržanostjo od dela za starše, ki sobivajo ob bolnih otrocih v zdravstvenem zavodu.
bolnik vročina

Predlog daje v skladu z danes sprejetim dopolnilom SDS, NSi in SMC pravico do sobivanja enega od staršev ali skrbnikov z bolnim otrokom v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču do vključno otrokovega 14. leta starosti, v nekaterih primerih pa tudi z otrokom, ki je starejši.

Predlog nadalje določa zgornjo mejo pri trajanju nege ožjega družinskega člana v koledarskih in ne več v delovnih dnevih, s čimer se izenačuje položaj vseh staršev, ki so odsotni zaradi nege ožjega družinskega člana ne glede na to, koliko dni na teden delajo.

Vlada ne nasprotuje predlogu, ki prinaša dolgotrajne rešitve, medtem ko so do konca leta vsebine iz njega urejene v protikoronski zakonodaji, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Po besedah poslanca Levice Željka Ciglerja morajo biti vprašanja iz predloga urejena, ker starši zdaj z namenom, da so z otrokom v bolnišnici, jemljejo dopust ali pa za uslugo prosijo svoje starše. Mojca Žnidarič iz SMC pa je posredovala besede pediatra, po katerih otrok ozdravi prej, če je z njim kateri od staršev.

Predsednica odbora Anja Bah Žibert iz SDS je dejala, da predlog vsebuje pomembne rešitve. Te bodo po njenem mnenju prinesle veliko več dobrega, kot pa znašajo finančne posledice. V nekaterih pogledih bo osebje bolnišnic tudi razbremenjeno, ker bodo na njihovo mesto vstopili starši, je spomnila.

Odbor je na seji brez glasu proti sprejel še sklep, ki ga je predlagal pododbor DZ za spremljanje rakavih obolenj. V skladu z njim podpirajo nove oblike zdravljenja v Sloveniji, tudi zdravljenje s protonsko terapijo.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije