Search
Close this search box.

Odbor DZ za delo sprejel sklep o povrnitvi izpadlega dohodka študentov

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na nujni seji, sklicani na zahtevo poslanske skupine Levica, razpravljal o neuskladitvi minimalne študentske urne postavke z dvigom minimalne plače. Ker se je ta v vmesnem času uskladila, je bil sprejet sklep, da se študentom povrne izpad dohodka za obdobje od 28. januarja do 19. februarja.

Že na začetku seje je predsednica odbora Eva Irgl (SDS) prebrala pisno pojasnilo ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ki se seje zaradi okužbe z novim koronavirusom ni mogel udeležiti. Pojasnil je, da v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ in na podlagi zakona o minimalni plači 20. januarja določil znesek minimalne plače, ki je bil 28. januarja objavljen v uradnem listu. Takoj ob objavi nove višine minimalne plače je ministrstvo začelo določitev najnižjega zneska urne postavke za občasno delo dijakov in študentov. Namesto v 15 dneh se je medresorsko usklajevanje po njegovih navedbah zaključilo v dveh dneh, odredba je bila 18. februarja objavljena v uradnem listu.

Minister je v dopisu poudaril, da zakon ne določa roka objave zneska minimalne urne postavke, temveč ob spremembi minimalne plače, čemur je ministrstvo po njegovih navedbah v celoti sledilo. Glede na zakonsko določitev postopka do morebitnega zamika in oškodovanja dijakov in študentov po prepričanju ministra tako ni prišlo, saj so bili vsi postopki izvedeni v okviru zakona in v najkrajšem možnem času.

V imenu predlagateljev je Miha Kordiš (Levica) uvodoma povedal, da so sklicali sejo zaradi dviga minimalne študentske urne postavke, a ker se je med sklicem in današnjo sejo to zgodilo, so umaknili sklep, ki poziva ministrstvo, da vendarle to izvede. Opozoril je, da še vedno ostaja problematika tega, da dvig minimalne postavke prihaja z enomesečno zamudo po določitvi in sprejetju novega zneska minimalne plače, tako so bili delavci študenti “ogoljufani” za svojo povišico.

Vsem študentom, ki so delali v obdobju, ko bi morala biti minimalna urna postavka usklajena z višjo minimalno plačo, je zaradi neupoštevanja zakona s strani pristojnega ministrstva po njegovem mnenju nastala finančna škoda. Delavec študent, ki je delo za minimalno urno postavko opravljal na delovne dni od 28. januarja do 19. februarja, je bil po njegovih besedah oškodovan za 50 evrov ali za dobro tretjino tega, kar je v protikoronskem paketu vlada namenila študentom v drugem valu epidemije covida-19. Zaradi oškodovanja delavcev študentov in nezakonitega ravnanja je Kordiš pozval Ciglerja Kralja, da odstopi s položaja ministra za delo.

V nadaljevanju so predstavniki mladinskih in študentskih organizacij opozorili, da je vlada v vseh protikoronskih paketih pozabila na mlade. Predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Andrej Pirjevec je izpostavil težavo pomanjkanja študentskega dela. Med drugim je spomnil, da so na ŠOS že od začetka epidemije predlagali uvedbo nadomestila za izpad dohodkov iz študentskega dela v višini 80 odstotkov povprečnega mesečnega prihodka, a do tega, kot pravi, ni prišlo.

Da so študenti in dijaki v teh koronskih časih dobili najmanj pomoči, so se strinjali tudi poslanci opozicije. Za slab položaj študentov krivijo aktualno vlado. Njej v bran je stopila Karmen Furman (SDS), ki je dejala, da slab položaj študentov ni nastal v tem letu, ter spomnila, da je vlada v okviru protikoronski paketov namenila sedem milijonov evrov za študente.

Dogodki

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na nujni seji, sklicani na zahtevo poslanske skupine Levica, razpravljal o neuskladitvi minimalne študentske urne postavke z dvigom minimalne plače. Ker se je ta v vmesnem času uskladila, je bil sprejet sklep, da se študentom povrne izpad dohodka za obdobje od 28. januarja do 19. februarja.