Search
Close this search box.

Od ponedeljka v lekarnah brezplačni testi za prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov

Od ponedeljka bodo v lekarnah na voljo brezplačni testi za samotestiranje učencev in dijakov na koronavirus v novem šolskem letu. Testiranje bo prostovoljno in bo potekalo v domačem okolju, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Sredstva za teste bodo zagotovili iz proračuna.

Po besedah Ostrca bo prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov, ki bo potekalo na domu, usmerjeno v iskanje posameznikov z znaki okužbe s koronavirusom, in ne iskanju asimptomatskih. Epidemični ukrepi bodo jeseni namreč usmerjeni predvsem v zaščito ranljivih skupin – starejših in imunsko oslabelih, je spomnil.

Za posameznega učenca in dijaka bo na mesec na voljo deset brezplačnih testov za samotestiranje.

Na ministrstvu so tako sledili priporočilom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer v prvi fazi epidemije priporočajo samotestiranje na domu za učence s simptomi koronavirusa in za učence, ki so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus. V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Na ministrstvu sodelujejo z ministrstvi za delo in za izobraževanje. Po besedah Ostrca bodo na ministrstvu za izobraževanje ravnateljem šol in socialnovarstvenih zavodov danes poslali navodila. Na ministrstvu za zdravje pa so v stiku z Lekarniško zbornico Slovenije.

Ostrc bo sicer po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana usmerjal obvladovanje epidemije covida-19. Na ministrstvu bo nad epidemijo tako bdela operativna skupina za pripravo ukrepov, ki bo skrbela za pravne, finančne in organizacijske smernice ter podlage.

Za usmeritve in priporočila bodo zadolžene posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ, nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike pri ministrstvu ter svetovalna skupina za podporo javnim socialnovarstvenim zavodom in koncesionarjem pri obvladovanju tveganj, povezanih s covidom-19.

Poleg že omenjenih priporočil za samotestiranje v šolah je posvetovalna skupina NIJZ sicer prejšnji teden pripravila tudi druge usmeritve za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oz. stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj.

Priporočila so sprejeta praktično v celoti,” je Bešič Loredan odgovoril na vprašanje, v kolikšni meri so na ministrstvu upoštevali predloge skupine NIJZ. Na ministrstvu bodo po njegovih besedah na tedenski ravni spremljali razvoj epidemije covida-19, se sestajali in ugotavljali, v kateri od faz epidemije se v določenem trenutku nahaja Slovenija.

Pričakuje, da bo potek epidemije covida-19 jeseni podoben trenutnemu, saj prevladujoča različica omikron v večji meri povzroča blažje poteke bolezni ob okužbi s koronavirusom. Tako bi v veljavi ostala prva faza.

Pravno podlago za predloge iz druge faze, ki med drugim vključuje predlog o nujnem nošenju zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu, bi po besedah ministra zagotovil predlog zakona o nalezljivih boleznih, o katerem bo jeseni potekal referendum.

Na vprašanje, kaj bodo na ministrstvu storili, če se bodo razmere poslabšale še pred izvedenim referendumom ali v primeru zavrnitve predloga, je odgovoril, da je vložitev zahteve za referendum o omenjenem zakonu nesprejemljiva in da gre pri tem za “igranje z življenji ljudi.” Če bi se pred sprejetjem zakonske podlage razmere poslabšale in zahtevale uveljavitev druge faze, bodo to reševali takrat, je dejal.

Za ravnanje v prvi fazi pa so pripravili zakonsko podlago – predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic epidemije covida-19 na področju zdravstva.

Mateja Radej Bizjak z ministrstva je pojasnila, da osnutek zakona trenutno vsebuje 35 ukrepov, ki so jih pripravili na podlagi pregleda v preteklosti sprejetih paketov t. i. protikoronskih zakonov.

Med najpomembnejšimi ukrepi je naštela pravico do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni oz. poškodbe. Zakon bi uredil tudi področje samotestiranja, dovoljenj za medicinske laboratorije, cepljenja proti covidu-19 in gripi, odgovornosti za škodo zaradi cepljenja proti covidu-19 ter začasne prerazporeditve zaposlenih zaradi nujnih delovnih potreb. Osnutek predvideva tudi dodatek za specializante družinske medicine in uvedbo dodatnih specializacij iz klinične psihologije.

Zakon bo vlada predvidoma obravnavala v prvi polovici septembra, nato pa bo v DZ vložen za obravnavo po nujnem postopku. Nujni postopek ne predvideva javne razprave, na ministrstvu pa si pred medresorskim usklajevanjem želijo pridobiti mnenja široke strokovne in druge javnosti. Zato bo osnutek zakona danes objavljen na spletni strani ministrstva, k podaji mnenja pa bodo pozvali tudi posamezne deležnike, je pojasnila Mateja Radej Bizjak. Ukrepi zakona bi veljali do konca leta 2023 z možnostjo podaljšanja.

Na vprašanje, koliko ljudi je doslej uveljavljalo škodo zaradi zapletov po cepljenju proti covidu-19, je Bešič Loredan pojasnil, da naj bi bilo zahtevkov več kot 1000, a nekateri izmed njih niso popolni zaradi zahtevnosti postopka vlaganja zahtevkov.

Od ponedeljka bodo v lekarnah na voljo brezplačni testi za samotestiranje učencev in dijakov na koronavirus v novem šolskem letu. Testiranje bo prostovoljno in bo potekalo v domačem okolju, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Sredstva za teste bodo zagotovili iz proračuna.