Od petka strožji ukrepi pri prehodu meje za osebe iz bolj obremenjenih držav s koronavirusom

Premier Janez Janša je na Twitterju napovedal, da bodo s petkom začeli veljati strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom.

Ob tem pa poudarja, da je za preprečitev širjenja okužb nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Da bo vlada razpravljala o strožjih ukrepih pri prehodu meje, je danes povedal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je pred sejo vlade sestal z vodjo strokovne skupine za covdid-19 Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom.

Ukrepi sicer sledijo vse več primerom novopotrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Krek je v sredo za STA dejal, da bi lahko spreminjali odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija. Ta določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevno karanteno za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav. Po njegovih besedah večina primerov okužb v zadnjih dneh pride iz tujine prav na podlagi teh izjem.

Beovićeva pa je danes pred vladnim poslopjem dejala, da bo treba pregledati, kakšna so zdaj pravila igre za prehod meje ter to poskušati ustrezno spremeniti, “da bomo bolj na varnem”. Na vprašanje, kakšne ukrepe sama priporoča, je odgovorila, da je treba točno pogledati, kaj je najbolj smiselno.

Hojs: Bih, Kosovo in Srbija na rdeči listi. Za vstop v Slovenijo iz teh držav obvezna karantena.

Več si lahko preberete TUKAJ.