Od danes v veljavi razširjen pogoj PCT. Kje vse ga potrebujete?

Z današnjim dnem se skladno z v soboto sprejetim vladnim odlokom pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Izpolnjevati ga bodo morale osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik.
-covid virus test

Kot je v soboto povedal minister za zdravje Janez Poklukar, kljub formalni uveljavitvi odloka z današnjim dnem pričakuje, da se bo odlok uveljavil postopno prek tedna in da ga bodo začeli izvajati v naslednjih sedmih dneh.

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oz. so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje. Pogoj PCT bo tako med drugim obvezen tudi za obisk frizerja, kozmetičarke, zdravstvenih ustanov in domov za starejše.

Pogoj PCT bodo tako morali izpolnjevati zaposleni v zdravstvenih dejavnostih, dejavnostih vzgoje in izobraževanja, socialno varstvenih in kulturnih dejavnostih. Enako bo veljalo za osebne asistente ter zaposlene v javni upravi ter osebe, ki delajo v zavodih za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce in varnih hišah.

Pogoj PCT bodo morali prav tako izpolnjevati taksisti, osebje v zaprtih žičniških napravah, policisti, občinski redarji in varnostno osebje, ki izvaja naloge na področju zagotavljanja javnega reda in varnosti. Veljal bo tudi pri izvajanju športnih dejavnosti, kolektivnem uresničevanju verske svobode, dejavnostih ponujanja blaga in storitev, dejavnostih ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter pri izvajanju strokovnih izobraževanj in usposabljanj.

Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati še uporabniki zavodov za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov, zavodov izvajalcev socialnovarstvenih storitev, ki ponujajo možnost nastanitve, prav tako pa športniki ob izvajanju kontaktnih športov, uporabniki zaprtih žičniških naprav, obiskovalci in spremljevalci pacientov ter obiskovalci zavodov za prestajanje zapornih kazni in prevzgojnih domov. Osebam, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PCT, uporaba storitve ali udeležba oz. prisotnost pri izvajanju dejavnosti ne bo dovoljena.

V Uradnem listu najdemo seznam storitev, pri katerih bo moral PCT izpolnjevati tudi uporabniki (osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti v Republiki Sloveniji). To so: zdravstvena dejavnost; dejavnost vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo in izobraževanjem odraslih; socialnovarstvena dejavnost; kulturne dejavnosti; dejavnost verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja pri kolektivnem uresničevanju verske svobode; dejavnost ponujanja in prodaje blaga in storitev; dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji; dejavnost izvajanja strokovnih izobraževanj in usposabljanj; dejavnost izvajanja usposabljanj in preverjanj znanja na področju letalstva in pomorstva v Republiki Sloveniji; dejavnost športnih programov, športnih tekmovanj ter športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih,; dejavnost izvajanja usposabljanj in preverjanj znanja na področju zasebnega varovanja, varnosti na smučiščih, občinskega redarstva in detektivske dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Omejitve PCT pa ne bodo veljale v nekaterih posebnih primerih.

Pri tem naj še omenimo, da je vlada na dopisni seji določila tudi pravila uporabe zaščitne maske. Obvezna je pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, je naštel minister. Kadar se na javnih krajih upošteva in izvaja pogoj PCT ali se na njih zadržujejo člani istega gospodinjstva, uporaba zaščitne maske ni obvezna.

Izjema pri uporabi zaščitnih mask so tudi otroci do dopolnjenega šestega leta starosti, učenci v osnovni šolah do vključno petega razreda ter v glasbenih šolah do vključno drugega razreda. Enako velja za vzgojitelje otrok in predšolskih otrok, višje in visokošolske učitelje, če predavajo za zaščitno pregrado, govornike v zaprtih javnih prostorih, nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra.

Odlok najdete TUKAJ.

Vir: STA, Vlada RS

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.