Search
Close this search box.

Od danes naprej dražja obdelava komunalnih odpadkov

S 1. marcem bomo zaradi podražitve sežiga odpadkov v gospodinjstvih za odstranjevanje komunalnih odpadkov plačali več.

Zaradi občutne podražitve sežiga odpadkov se bo z današnjim dnem na Koroškem zvišala cena za odstranjevanje komunalnih odpadkov. Družba Kocerod, družba za ravnanje z odpadki Koroške išče rešitve, kako bi povečali možnost recikliranja vseh vrst komunalnih odpadkov. Zmanjšati želijo tudi sežig plastičnih odpadkov in izboljšati predelavo bioloških odpadkov. Sežig odpadkov se je  v zadnjem letu povečal za več kot 100 odstotkov, zato je zvišanje cen neizogibno.

Nova cena odstranitve komunalnih odpadkov bo na posameznika znašala sedem centov na mesec več kot do zdaj, saj bo podražitev 4,8 odstotna. To je sicer prva podražitev obdelave odpadkov v sedmih letih, odkar zanje skrbi družba Kocerod. Zvišanje cen bo le delno pokrilo dodatne stroške, ki nastajajo z sežigom odpadkov. Če do jeseni ne najdejo dolgoročne rešitve, bo sledilo ponovno zvišanje cen.

Včeraj, 29. februarja so predstavniki ustanoviteljev Koceroda in župani koroških občin odločali o načinu pobiranja odpadkov in o pripravi novih občinskih odlokov. Te je potrebno do junija letos, ko bodo stopili v veljavo, uskladiti z novo državno uredbo, ki opredeljuje ravnanje z odpadki.

Vse štiri javne komunalne službe na Koroškem, ki trenutno upravljajo z odpadki, so že pripravile osnutke, župani pa bodo odloke pregledali in jih uskladili tudi s Kocerodom. V Mežiški in Dravski dolini so se že uskladili, da bo za ravnanje z odpadki v celoti skrbel Kocerod, v Mislinji se bo o tem potrebno še dogovoriti. Odlok bodo pripravili do aprila, takrat pa ga bodo obravnavali tudi vsi občinski sveti občin na Koroškem.