Search
Close this search box.

Od danes manj stroga omejitev gibanja med občinami, možnih več športnih aktivnosti

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Opolnoči je začel veljati nov odlok o omejitvi gibanja, s katerim je vlada nekoliko razrahljala ukrepe. Tako je tistim, ki imajo zemljišča in objekte v drugih občinah, z današnjim dnem omogočeno, da tam lahko izvajajo vzdrževalna in sezonska opravila. Omogočenih je tudi več športnih aktivnosti. Tako je v lastni občini mogoča individualna športno-rekreacijska dejavnost (na primer tek, kolesarjenje, golf, joga) ali takšna dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki (na primer tenis, badminton, balinanje). Še vedno pa niso dovoljeni kolektivni športi.

BLED/BOHINJ/KRANJSKA GORA – Župani gorenjskih turističnih središč se ne bojijo, da bi se ob današnji sprostitvi prepovedi prehajanja občinskih meja za lastnike sekundarnih nepremičnin močno povečal pritisk na njihove kraje. Veseli so postopnega sproščanja ukrepov, ki naznanjajo uspešno premagovanje epidemije novega koronavirusa. V gorenjskih turističnih središčih so namreč pred prepovedjo prehajanja meja občin zlasti med konci tednov beležili veliko obiskovalcev iz drugih delov države, ki so bodisi prihajali v svoje počitniške objekte bodisi na enodnevne izlete.

LJUTOMER – V Domu starejših občanov Ljutomer so na petkovem testiranju na novi koronavirus odkrili še dva pozitivna stanovalca doma in enega zaposlenega. Skupno je v ljutomerskem domu starejših občanov 105 potrjenih primerov okužb s sars-cov-2, vendar pa jih je 30 že ozdravelo.

MARIBOR – Mestna občina Maribor je v sodelovanju z lokalnimi humanitarnimi organizacijami zagotovila starejšim ljudem, ki zaradi novega koronavirusa ne morejo iz hiše in ne prejemajo drugih oblik pomoči, posebne prehranske in higienske pakete. Poimenovali so jih kar covid paketi, njihova vsebina pa naj bi eni osebi zadoščala za približno mesec dni. Pripadniki občinske civilne zaščite so v tem tednu pripravili 100 prehranskih in 100 higienskih covid paketov, predstavniki Rdečega križa in Nadškofijske karitas Maribor pa so jih razdelili na terenu.

LJUBLJANA – Med ogroženimi skupinami, pri katerih se covid-19 lahko razvije v zelo resni obliki, so osebe s sladkorno boleznijo, posebej starejše in s pridruženimi boleznimi. Pri njih je trikrat večja smrtnost. Diabetologi jim svetujejo, naj poskrbijo za čim boljši nadzor nad sladkorno boleznijo, v primeru okužbe naj upoštevajo navodila svojega zdravnika.

SVET

MONTREAL – Kanado so pretresla razkritja glede stanja v domu za ostarele blizu Montreala, kjer se je razširil novi koronavirus. Zaposleni so večinoma odšli, oskrbovanci pa so bili v veliki meri prepuščeni sami sebi. V nekaj tednih jih je umrlo 31. Ustanova je postala simbol grozljivega davka, ki ga je koronavirus terjal v domovih za ostarele v državi. Zdravstvene oblasti so bile na pomoč v zasebno ustanovo Herron v predmestju Montreala Dorval poklicane, ko je večina osebja odšla. Na koncu sta za 130 oskrbovancev skrbeli le še dve medicinski sestri. Oskrbovanci so bili dehidrirani, več dni brez hrane in so le nemočno ležali v posteljah, nekateri v lastnih izločkih. Spet drugi so celo padli na tla. Dveh smrti niso opazili več dni.

WASHINGTON – V ZDA so se v petek stopnjevali politični prepiri med vlado predsednika ZDA Donalda Trumpa in guvernerji zveznih držav glede okrepitve zmogljivosti testiranja za novi koronavirus. Pri testiranju vlada kaos, saj ni na voljo dovolj kompletov za testiranje. Doslej so v ZDA testirali 3,5 milijona ljudi ali odstotek prebivalstva. Na dan opravijo okrog 145.000 testov, za začetek odpravljanja ukrepov socialnega distanciranja pa bi morali opraviti najmanj 4,5 milijona testov na mesec. Število okuženih z novim koronavirusom je v ZDA do petka zvečer preseglo 701.000, umrlo je 37.000 ljudi.

WASHINGTON – Zaradi pandemije novega koronavirusa je glede na ugotovitve študije Inštituta za ekonomsko politiko (EPI) v ZDA doslej v mesecu dni zdravstveno zavarovanje izgubilo okrog 9,2 milijona ljudi. Izgubili so ga zato, ker so ga imeli preko delodajalca in so ob izgubi zaposlitve ostali tudi brez zavarovanja. Zaposlitev je sicer v mesecu dni v ZDA izgubilo najmanj 22 milijonov ljudi. Toliko je bilo namreč vlog za podporo zaradi brezposelnosti.

NEW YORK – Medtem ko večina Američanov upošteva navodila guvernerjev svojih držav o socialnem distanciranju v boju proti širitvi novega koronavirusa, pa so ukrepi nekaterim začeli presedati in so začeli organizirati proteste. Gre predvsem za podpornike predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se upirajo demokratskim guvernerjem. Trump je v petek tvital slogane Osvobodimo Minnesoto, Osvobodimo Michigan, Osvobodimo Virginijo, kot da bi šlo za okupirane države, kjer so demokratski guvernerji sprejeli ukrepe, ki so v nasprotju s tem, kar svetuje sam predsednik ZDA.

ŠPORT

MIAMI – Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA in združenje poklicnih igralcev NBPA sta sklenila dogovor o načrtu za znižanje plač igralcem, v primeru, da bi bila sezona 2019/20 odpovedana zaradi pandemije covida-19, je v petek dejal komisar lige Adam Silver. Za zdaj še ni mogoče napovedati, kdaj se bo liga lahko nadaljevala.

ASUNCION – Južnoameriške kvalifikacije za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022 v Katarju se bodo začele septembra, je sporočila celinska federacija Comnebol. Slednje je prejšnji mesec zaprosilo Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), da prva dva kroga kvalifikacij zaradi pandemije novega koronavirusa preloži na poznejši termin.

Dogodki