Search
Close this search box.

Od 13 novih okužb ena na Koroškem

V nedeljo so v Sloveniji ob 393 testiranjih potrdili 13 okužb z novim koronavirusom. 19 oseb je hospitaliziranih, od tega se tri nahajajo na intenzivni negi, iz bolnišnice niso odpustili nobenega. Prav tako ni umrl nihče. En pozitiven primer prihaja tudi iz Občine Ravne na Koroškem, kjer so doslej skupno našteli že 21 okužb.

Skupaj je bilo doslej potrjenih 2429 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 129 bolnikov. Po podatkih Sledilnika za Covid-19 je trenutno v državi aktivno okuženih 248 ljudi.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 16. 8. 2020 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 393
– Št. pozitivnih: 13
– Št. hospitaliziranih: 19
– Št. oseb na intenzivni negi: 3
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 0
– Število umrlih: 0

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah ne beležijo dodatnih okužb

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od stanovalk, ne beležijo dodatnih okužb. Po negativnih rezultatih sobotnega testiranja, so bili negativni brisi tudi pri 33 zaposlenih, ki so jih testirali v nedeljo, je danes za STA povedala direktorica doma Gordana Drimel.

Po posvetu z epidemiološko službo lahko v petek sprejete zaščitne ukrepe v domu znova sprostijo, od torka bodo tako znova dovoljeni obiski. “Glede na to, da so vsi ostali brisi negativni, je epidemiologinja dovolila, da lahko normalno živimo naprej. Torej da se stanovalci lahko družijo v stanovanjskih skupinah, da lahko gredo v okolico doma na sprehode, v skladu z vsemi potrebnimi ukrepi in protokoli, ki so veljali že prej, so možni tudi obiski,” je pojasnila Drimlova.

Nadaljnja testiranja na novi koronavirus v zvezi s tem primerom so zaenkrat predvidena le še pri treh stanovalkah, ki so bivale v sobi z okuženo. “Te tri so testirali že v soboto in so bile negativne. Vse tri se počutijo dobro, nimajo nobenih težav ali znakov, ki bi kazali na kakršna koli odstopanja, a po protokolu jih znova testirajo sedmi dan. Tako jih bomo testirali spet v petek,” je še povedala direktorica.

Potem ko so v njihovem domu v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni stanovalki, so v soboto odvzeli brise 27 stanovalcem z istega oddelka in šestim zaposlenim. Rezultati vseh teh brisov so bili negativni. V nedeljo so odvzeli še brise pri 33 zaposlenih, ki so imeli v zadnjem mesecu kakršnekoli kontakte s stanovalko, ki je potrjeno okužena. Tudi ti so bili po besedah direktorice negativni.

Potrjeno okužena se zdaj zdravi na infekcijski kliniki v Ljubljani. Po besedah direktorice še vedno ni znano, kdaj in kje se je okužila z novim koronavirusom. V zadnjem mesecu so sicer stanovalko trikrat obravnavali v zdravstvenih ustanovah, okužbo pa so odkrili pri njej po tistem, ko so jo v petek napotili na sprejem v bolnišnico zaradi drugih zdravstvenih težav.

Šmarski dom se je v prvem valu epidemije novega koronavirusa spopadal z več okužbami med stanovalci in zaposlenimi. V petek so takoj po informaciji o okužbi izvedli vse predvidene protokole. Stanovalke, s katerimi je bila okužena nameščena v sobi, so bile čez noč premeščene v sivo cono, prav tako je bil v sivo cono spremenjen celoten negovalni oddelek, kjer je bivala okužena stanovalka. Odpovedali so obiske pri stanovalcih in vse skupinske aktivnosti.

Viri: Vlada RS, Covid-19 Sledilnik, STA

Dogodki