Search
Close this search box.

Obeta se sprememba pravil odrejenih karanten ob tveganem stiku. Janša vnovič pred preiskovalno komisijo o vladnih ukrepih za obvladovanje epidemije

Vlada bo predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, je v četrtek napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dejal, bodo novosti v veljavo najverjetneje stopile v prihodnjem tednu, javnosti pa naj bi jih skupaj z epidemiologi predstavili že danes.

Kot je namignil Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale na odrejanje karanten v šolstvu. Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je v četrtek ob obisku cepilne točke v Laške namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi današnja sprememba na področju karanten.

Razmere v šolah so zaradi okužb zelo resne, je v sredo za STA opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut. Ali bo torej do sprememb prišlo tudi pri odrejanju karanten učiteljem, še ni znano.

V javnosti se je v četrtek špekuliralo tudi o možnosti skrajšanja odrejenih karanten iz obstoječih sedem na pet dni. A po neuradnih informacijah STA do krajšanja odrejenih karanten danes še ne bo prišlo.

Pred tem je vlada na predlog epidemiologov karantene sicer že skrajšala z 10 na sedem dni. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je prejšnji teden za N1 dejal, da bi se lahko dolžina odrejenih karanten skrajšala na pet dni, a ne dokler omikron v Sloveniji ne bo prevladujoča različica koronavirusa.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZLOH) so v četrtek STA sporočili, da je delež različice omikron v pozitivnih PCR-testih, potrjenih v njihovih laboratorijih, približno 90-odstoten. To pomeni, da je v Sloveniji še vedno prisotna tudi različica delta.

Janša vnovič pred preiskovalno komisijo o vladnih ukrepih za obvladovanje epidemije

Preiskovalna komisija, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe od nastopa aktualne vlade do marca letos, danes vnovič pričakuje predsednika vlade Janeza Janšo. Na zaslišanje je vabljen tudi eden izmed lastnikov podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti.

Janša je na nekatera vprašanja komisije, ki jo vodi Robert Pavšič (LMŠ), odgovarjal že oktobra in novembra, ko je med drugim pojasnjeval delo njegove vlade in sprejemanje odločitev o hitrem testiranju na novi koronavirus. Zaslišanje premierja, udeležbo katerega so za STA potrdili v njegovem kabinetu, pa bodo nadaljevali danes.

Komisija danes pričakuje tudi Nicolettija, ki naj bi pred komisijo pričal že v začetku decembra, a se zaslišanja ni udeležil. Nicolettijevo podjetje Majbert Pharm je Sloveniji dobavilo prve večje količine hitrih antigenskih testov za množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Že kmalu po dobavi so se pojavile prve težave glede testirnih paličic, v okviru preiskovalne komisije pa sta vodja strokovne skupine za hitre teste pri ministrstvu za zdravje Viktorija Tomič in virologinja Metka Paragi, nekdaj zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano pa sta povedali, da dobavljeni testi niso ustrezali strokovnim kriterijem za uporabo v presejalne namene oz. da neučinkoviti in neustrezni.

Vlada bo predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, je v četrtek napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dejal, bodo novosti v veljavo najverjetneje stopile v prihodnjem tednu, javnosti pa naj bi jih skupaj z epidemiologi predstavili že danes.