Search
Close this search box.

Obeta se nam pestro vremensko dogajanje. Kakšen bo božič, kje bo snežilo?

“Božična fronta” bo poskrbela za pestro vremensko dogajanje, napovedujejo člani ekipe Neurje.si. Ponekod bo božič tudi bel.

Nad našimi kraji so se v zadnjih dveh dneh okrepili vetrovi zahodnih smeri. V nižjih plasteh se je prebudil predvsem jugozahodnik, ki je razpihal meglo in nizko oblačnost iz večine kotlin in nižin, izjema je bolj ali manj le Koroška. Topli vetrovi južnih in zahodnih smeri nad naše kraje prinašajo topel in vlažen zrak. Ti se bodo v višinah, v četrtek prehodno še okrepili, je zapisano na strani Neurje.si

Nad zahodno in severno Evropo je območje nizkega zračnega tlaka. Za nas pomembno je ciklonsko območje nad območjem Rokavskega preliva med Britanskim otočjem in Francijo. To se bo v prihodnjih dveh dneh pomikalo preko severne polovice srednje Evrope proti vzhodu/severovzhodu. Naše kraje bo v petek dosegla in prešla izrazita hladna fronta. Pred njo bo nad naše kraje dotekal zelo vlažen zrak, kar se bo že tekom četrtka močno poznalo predvsem v zahodni polovici države. 

Ob prehodu hladne fronte preko Alp bo nad severno Italijo in severnim Jadranom nastalo ciklonsko območje, ki se bo nato preko vikenda, ob pomiku nad osrednji in južni Jadran, nekoliko poglobilo. Posledično se bodo v precejšnjem delu držav bivše Jugoslavije, južno od nas, razveselili snega za vikend. 

Božični večer bo marsikje deževen

V četrtek se bo oblačnost povsod postopno zgostila. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ki bo najbolj izrazit v severovzhodni Sloveniji. Že od jutra bo ponekod v zahodni Sloveniji rahlo deževalo, padavin pa bo tekom dneva vse več. Popoldan se bodo le te že občasno širile nad ostale predele Slovenije. Topel jugozahodni veter bo nad severni Jadran in okolico prinesel nekaj malega razpoložljive potencialne konvektivne energije (do okoli 400 J/kg), ki bo poskrbela za možnost nastanka neviht predvsem v bližini morja. Prehodno lahko zagrmi tudi v notranjosti Slovenije. Jutranje temperature bodo od 6 do 11, v krajih brez vetra, na Koroškem in Gorenjskem okoli 0 °C. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 °C. Najtopleje bo na jugovzhodu Slovenije in ob morju.

V petek se bo ohladilo, meja sneženja se bo spuščala

V noči na petek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami, ki bodo sprva pogostejše v južni Sloveniji. Proti jutru se bodo ob približevanju hladne fronte padavine začele krepiti na severu Slovenije. Hladna fronta bo sever Slovenije dosegla v petek zjutraj, tekom dopoldneva pa se bo pomikala proti jugu in jugozahodu Slovenije. Padavine se bodo postopno razširile nad vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodnik, z njim pa bo naše kraje preplavil hladnejši zrak. Meja sneženja se bo od severa postopno spuščala in se sredi dneva spustila na nadmorsko višino med 400 in 700 m, ob močnejših padavinah pa bo ponekod na Notranjskem, Dolenjskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji občasno snežilo vse do nižin. Padavine bodo v severni Sloveniji že sredi dneva oslabele, ponekod na severovzhodu tudi ponehale, zvečer pa bodo tudi drugod po državi oslabele in v noči na soboto povsod ponehale.

Temperature se bodo v petek zjutraj gibale med 4 in 7, na Primorskem do 10 °C. Čez dan pa se bo hladilo in popoldanske temperature se bodo gibale med 1 in 4 °C, na Primorskem, kjer bo zapihala zmerna do močna burja, pa okoli 8 °C. 

Kje bo božič bel?

Kratko in jedrnato – božič bo zagotovo bel v višje ležečih krajih po Sloveniji, nekje nad okoli 700 m nadmorske višine. Z vsakim metrom nižje se bo upanje na bel božič hitro kopnelo. Po večini nižin in kotlin snežne odeje ni pričakovati. Izjema so lahko le Ribniško-Kočevski konci ter Alpske doline. Nad okoli 900 m nadmorske višine bo zapadlo od 15 do 40 cm snega. Nižje bo snega vse manj. Količino padavin in s tem višino snežne odeje je ob situaciji, kot se nam obeta, zelo težko napovedovat. Odločale bodo malenkosti pri temperaturi zraka, intenziteti padavin, … Vsekakor si želimo, da sneg na božič pobeli čim večji del Slovenije, so še navedli na spletni strani Neurje.si.

Vikend bo sprva sončen, v nedeljo pa bo oblačnost naraščala

Sobota bo idealen dan za sprehode, občudovanje razgledov. Če pa imate možnost obiskati kakšen bližnji hrib, ki je visok nad 600 m nadmorske višine, pa se boste lahko naužili tudi snega in zimskih radosti. Temperature bodo zimske. Jutranje se bodo gibale nekaj stopinj celzija pod lediščem, dnevne pa malo nad lediščem. Ponekod bo pihal severovzhodnik.

Besedilo: Neurje.si 

“Božična fronta” bo poskrbela za pestro vremensko dogajanje, napovedujejo člani ekipe Neurje.si. Ponekod bo božič tudi bel.