Obeležujemo mednarodni dan gasilcev, ki ljudem nudijo socialno oporo in nesebično pomoč ob vsakršni nesreči

Gasilci, v Sloveniji jih je okoli 165.000, danes obeležujejo svoj mednarodni dan. Združevanje v gasilska društva ima v Sloveniji sicer že več kot 150-letno tradicijo. Naloga društev po navedbah gasilske zveze ni le gašenje in reševanje v primeru požarov, pač pa so ljudje v njih našli socialno oporo in nesebično pomoč ob vsakršni nesreči.

V Sloveniji je okoli 165.000 gasilcev, od tega nekaj čez 30 odstotkov članic in tudi okrog 30 odstotkov mladih. “Podatki kažejo, da se letno gasilcem pridruži od 2000 do 2500 mladih,” je na nedavnem plenumu Gasilske zveze Slovenije izpostavil njen predsednik Janko Cerkvenik.

Gasilske dejavnosti so bile v lanskem letu precej okrnjene, druženj in vaj skoraj ni bilo, odpadla so tudi številna tekmovanja. Cerkovnik je leto 2021 ocenil kot izgubljeno za slovensko gasilstvo, a poudaril, da gasilstvo ni zamrlo, saj v gasilske vrste vsako leto vstopi do 2500 mladih.

Lani je Gasilska zveza Slovenije izvedla 279 tečajev, sprejemnih izpitov, izpitov, posvetov, seminarjev in ogledov. Usposabljanje je uspešno končalo le 2829 prostovoljnih gasilcev, saj so se usposabljanja zaradi epidemioloških razmer izvajala z zmanjšanim številom udeležencev.

V gasilskih vrstah bodo morali po njegovih besedah na novo vzpostaviti medgeneracijsko sodelovanje, družabnost in druženje, brez katerih gasilska organizacije ne more živeti. Priložnost, da obnovijo stike, se srečajo s predstavniki različnih služb in enot zaščite in reševanja ter gasilskimi kolegi iz tujine, bo že maja na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja na Ptuju in še bolj julija na Gasilski olimpijadi v Celju.

Ob mednarodnem dnevu gasilcev bodo na dopoldanski novinarski konferenci o dosežkih na področju gasilstva v mandatu aktualne vlade spregovorili obrambni minister Matej Tonin, državni sekretar na obrambnem ministrstvu Janez Žakelj in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.