Obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Na Ravnah v znak podpore občinsko stavbo osvetlili z zlato barvo

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Junaki 3. nadstropja ob tem pozivajo, da si pripnete zlato pentljo in tako pomagate ozaveščati o tej bolezni. Dnevu se pridružujejo tudi nekatera mesta, ki bodo v znak podpore pomembne zgradbe osvetlila z zlato barvo. V Ljubljani bo to Cankarjev dom, na Koroškem pa stavba Občine Ravne na Koroškem.
l_372201_1

Junaki 3. nadstropja, društvo staršev otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku želi v letu 2021 glas o mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku razširiti predvsem v šole in vrtce. Za njih so pripravili zlate pentlje, ki simbolizirajo ozaveščanje, hitrejše diagnosticiranje ter manjše število smrti, invalidnosti in posledic zdravljenja.

Društvo bo danes o tej nenalezljivi otroški bolezni ozaveščalo v centru Ljubljane. Na stojnici se jim bodo pridružili tudi zdravniki iz hemato-onkološkega oddelka Pediatrične klinike, so napisali na spletni strani. Stojnico bo obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Akciji se med drugim pridružujta tudi Cankarjev dom in Občina Ravne na Koroškem. Pročelje obeh stavb so sicer osvetlili že septembra, ki ga je mednarodno združenje za pediatrično onkologijo SIOP po vsem svetu razglasilo za mesec ozaveščanja o raku pri otrocih.

“Občina Ravne na Koroškem je z namenom ozaveščanja in v znak podpore našim malim junakom in še pogumnejšim staršem in skrbnikom pristopila tudi k vseslovenski pobudi – rumeno zlati osvetlitvi občinske stavbe,” so ob današnjem dnevu sporočili iz ravenske občine.

V Sloveniji za rakom zboli od 70 do 80 otrok na leto, vsak teden pa raka na novo odkrijejo pri enem ali dveh. V razvitem svetu je otroški rak drugi najpogostejši vzrok smrti, pri otrocih, starih od 5 do 14 let. V Sloveniji zaradi raka leto umre od 10 do 15 otrok.

Vir: STA, Občina Ravne na Koroškem, Junaki 3. nadstropja

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.