Search
Close this search box.

Občinski svetnik podal pobudo o podpori vpisu neodtujljive pravice do vode

Občinski svetnik Socialnih demokratov Jani Prednik je na Občinski svet občine Ravne na Koroškem podal pobudo o podpori vpisu neodtujljive pravice do vode v Ustavo Republike Slovenije.

V izjavi za javnost je zapisal: “Voda je skupen vir in javna dobrina, zaradi tega mora biti dostop do nje temeljna in splošna pravica. To stališče podpira tako Evropski parlament v številnih resolucijah, ki liberalizaciji vodnega sektorja nasprotujejo, kot tudi Organizacija Združenih Narodov. Stališče, da mora biti dostop do vode temeljna in splošna pravica je razumljivo, če vemo, da se svet zaradi hitrega naraščanje števila prebivalstva in klimatske spremembe že danes sooča s štirimi velikimi problemi, kot so: hrana, energija, življenjski prostor in voda. Zato je še kako pomembno, da prebivalke in prebivalci Koroške zaščitimo svoje življenje in vodo. Vsakdo od nas mora postati varuh pitne vode, ker v nasprotnem bodo velike korporacije v navezi z mednarodnimi finančnimi institucijami in vladami ukrepali na način, da je potrebno pitno vodo zaščititi pred ljudmi. Zaščiti tako, da voda postane tržno blago, se jo ovrednoti, določi ceno, ker bi ljudje potem z vodo ravnali skrbneje in je manj porabili.

Zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, čezmerne potrošnje in vse večjega onesnaževanja postajajo zaloge pitne vode vse bolj omejene in tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v svojem poročilu ugotavlja, da se bo povpraševanje po vodi do leta 2050 povečalo za 55 odstotkov, posledično naj bi skoraj polovica svetovnega prebivalstva živela v pomanjkanju vode.

Čas je, da v Sloveniji predvsem na občinah, ki so zadolžene, da izvajajo gospodarsko javno službo – oskrbo prebivalstva za vodo, sprejmemo dejstva, da voda ni samo vitalna dobrina do katere imajo pravico vsi in se obravnava kot javno dobro, temveč postaja voda vse bolj redka dobrina.

Predlagatelj je mnenja, da problematika vode in predvsem vodooskrba zadeva vsakega od nas, še posebej pa občine, ki so zadolžene za zagotavljanje javne gospodarske službe oskrbe s pitno vodo. Zato predlagamo, da občinski svet občine Ravne na Koroškem sprejme sklep o podpori vpisu neodtujljive pravice do vode za vsakogar v Ustavo Republike Slovenije in ga posreduje Državnemu zboru Republike Slovenije.

Občinski svetnik Socialnih demokratov Jani Prednik je na Občinski svet občine Ravne na Koroškem podal pobudo o podpori vpisu neodtujljive pravice do vode v Ustavo Republike Slovenije.