Search
Close this search box.

Občine s pristojnima ministroma začele pogovore o višini povprečnine za prihodnji dve leti

Predstavniki občin in pristojna ministra so začeli pogovore o povprečnini za prihodnji dve leti. Predlog združenj občin je, da se povprečnina za leto 2024 določi v višini 799,58 evra, za leto 2025 pa v višini 815,69 evra. Vladna stran svojega predloga še ni podala, izhaja iz zapisa na spletni strani Združenja občin Slovenije.

Kot so zapisali, so se predstavniki vseh treh občinskih združenj v torek sestali z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

Združenja so predstavila skupen predlog, v katerem opozarjajo, da je zaradi izjemnega porasta vseh vrst stroškov in cen povprečje stroškov zadnjih štirih let popolnoma nerealna osnova za opredelitev stroškov delovanja občin v prihodnjih letih. Menijo, da je izračun višine stroškov za zadnje relevantno leto najbolj realna osnova za nadaljnje izračune. Njihovi izračuni temeljijo na dejanskih stroških občin iz leta 2022, ki izhajajo iz podatkov ministrstva za finance in podatkov o inflaciji Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), so pojasnili.

Združenja občin tudi predlagajo, da se sredstva za uravnoteženje razvitosti občin po 15. a členu zakona o financiranju občin ohranijo v višini osmih odstotkov, pri čemer se dva odstotka delita le občinam, prizadetim v letošnjih neurjih, saj bodo te imele izjemne stroške za angažiranje strokovnjakov ter pripravo projektov za sanacijo uničene infrastrukture.

V predlogu je še zahteva, da vlada in posledično zakonodajalec v letu 2024 ne pripravlja in sprejema zakonodaje, ki bi dodatno finančno bremenila občine. Kot so zapisali, so “pred nami izjemno zahtevna leta, ki bodo terjala veliko aktivnosti na področju sanacije letošnjih naravnih nesreč”.

Prav tako zahtevajo, da se na podlagi rezultatov analize financiranja občin ter poročila operativne podskupine za pripravo predlogov za morebitno spremembo zakona o financiranju občin pri ministrstvu za javno upravo v dogovoru z reprezentativnimi združenji občin še v tem letu spremeni določila zakona o financiranju občin.

Pri tem so pojasnili, da bi se v skladu s potrjenim končnim predlogom podskupine iz državnega proračuna zagotovila dodatna sredstva občinam, ki imajo na prebivalca višje stroške plač in prispevkov v javne zavode, katerih ustanoviteljica je občina. Zakonska sprememba bi se uveljavila s 1. januarjem 2024. Sredstva za pokrivanje dela odstopajočih stroškov plač za letošnje leto pa bi se zagotovila še letos.

Po navedbah Združenja občin Slovenije vladna stran na prvem sestanku svojega predloga še ni podala z obrazložitvijo, da čakajo na jesensko napoved Umarja. Predlog naj bi podala na naslednjem sestanku, ki je predviden za 19. september.

K zagotovitvi več sredstev občinam so se zavzeli tudi v NSi. Za obnovo infrastrukture je po besedah predsednika stranke Mateja Tonina nujno zagotoviti več denarja občinam. Napovedal je, da bodo predlagali povišanje povprečnine z zdajšnjih 700 na 800 evrov.

Dogodki

Predstavniki občin in pristojna ministra so začeli pogovore o povprečnini za prihodnji dve leti. Predlog združenj občin je, da se povprečnina za leto 2024 določi v višini 799,58 evra, za leto 2025 pa v višini 815,69 evra. Vladna stran svojega predloga še ni podala, izhaja iz zapisa na spletni strani Združenja občin Slovenije.