Search
Close this search box.

Občina Prevalje v reševanje stanovanjske problematike s preverjanjem najemnikov neprofitnih stanovanj in novim razpisom

Pred dnevi je Občina Prevalje objavila javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem. Nanj se lahko prijavite do 23. marca 2020. Vlogo pa je možno dobiti na spletni strani občine ali osebno v tajništvu Občine Prevalje. Še pred objavo razpisa pa so na občini preverili vse najemnike zdajšnjih neprofitnih stanovanj.

Po novem letu je kar nekaj Prevaljčanov prejelo domov obvestilo občine, da morajo predložiti dokaze o upravičenosti do koriščenja najema neprofitnih stanovanj. Vprašanje, zakaj so se na prevaljski občini odločili, da bodo preverjali najemnike neprofitnih stanovanj, smo naslovili na občino, od koder so nam sporočili, da so se v začetku leta 2020, skladno z 90. členom Stanovanjskega zakona, lotili preverjanja najemnikov neprofitnih stanovanj.

“Občina Prevalje ima v lasti 75 stanovanj, ki jih oddaja kot neprofitna stanovanja. Do teh stanovanj so upravičeni prosilci, ki so se prijavili na javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj in so izpolnjevali vse pogoje, v času objave posameznega javnega razpisa. Skladno z drugo točko 90. člena, lahko najemodajalec (v tem primeri Občina Prevalje), vsakih 5 let preveri, ali posamezen najemnik še izpolnjuje splošne pogoje (določene v 3. členu Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem),” je v odgovoru za Koroške Novice pojasnila svetovalka Eva Vivod.

Vivodova je tudi pojasnila, da če najemnik ne izpolnjuje več splošnih pogojev, se mu neprofitna najemnina lahko spremeni v tržno (po sklepu Občinskega sveta je 4 EUR /m2). “v kolikor pa se socialno stanje najemnika spremeni, se mu lahko najemnina spremeni nazaj v neprofitno najemnino. (Najemna pogodba se lahko najemniku odpove samo na podlagi določil 103. člena Stanovanjskega zakona).”

Glede novega razpisa pa je dejala, da bo prosilcem dodeljeno občinsko neprofitno stanovanje v lasti Občine Prevalje ali stanovanje na podlagi podeljene razpolagalne pravice s strani Stanovanjskega sklada RS.

Iz razpisa, ki ga najdete TUKAJ, je med drugim razvidno, da bodo do stanovanj upravičeni državljani Republike Slovenije, ki imajo prijavljeno stalno prebivališče na Prevaljah in bodo izpolnjevali še druge pogoje, določene v razpisu, ki je objavljen na spletni strani Občine Prevalje. Vsekakor pa daje razpis prednost občanom Prevalj, saj je dodatni pogoj doba bivanja v omenjeni občini.

Do dodelitve neprofitnega stanovanja bodo med drugim upravičene tudi osebe, ki so po izbrisu iz registra stalnega prebivalstva pridobile dovoljenje za stalno prebivanje po Zakonu o tujcih, pod določenimi pogoji pa tudi invalidi, ki so trajno vezani na uporabo invalidskega vozička ali trajno pomoč druge osebe, ne glede na kraj stalnega prebivališča, žrtve nasilja v družini …

Stanovanja bodo dodeljevali v najem upravičencem po prednostni listi

Prednost pri najemu neprofitnih stanovanj bodo imele družine z več otroki (najmanj tri), mlade družine, mladi, invalidi in družine z invalidnim članom ter enostarševske družine.

Pri dodelitvi neprofitnih stanovanj bodo upoštevali tudi površinske normative, in sicer glede na število članov gospodinjstva. Tako se lahko na primer za stanovanje v velikosti od 20 do 30 m2 poteguje posameznik, štiričlanska družina za stanovanje v izmeri od 55 do 65 m2, stanovanja v velikosti med 75 in 85 m2 pa so rezervirana za 6-članska gospodinjstva oziroma družine. Najemodajalci lahko oddajo v najem tudi manjše stanovanje, če se upravičenec s tem strinja ali če to želi.

Na podlagi pravilnika in točkovnika, ki sta navedena v razpisu, bodo na občini sestavili prednostno listo. V primeru, da bo več prosilcev doseglo enako število točk, bo komisija, ki jo imenuje župan, opravila žreb, rezultate pa bo zapisala na zapisnik.

Za povprečno dvosobno stanovanje s površino 55 m2 znaša povprečna mesečna najemnina približno 150,00 EUR in za povprečno enosobno stanovanje velikosti 42 m2, znaša povprečna mesečna najemnina 120,00 EUR.

Najemnik bo pri podpisu pogodbe potreboval tudi poroka. Kot je navedeno v razpisu, “mora najemnik ob podpisu najemne pogodbe imenovati določeno osebo, ki bo imela ob podpisu pogodbe sklenjeno delovno razmerje s pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Ta oseba bo k najemni pogodbi pristopila kot porok.”

Pri tem na občini opozarjajo, da imajo kot najemodajalec pravico od najemnika vsakih pet let zahtevati, da predloži dokazila o izpolnjevanju pogojev za uporabo neprofitnega stanovanja. Če najemnik ni več upravičen do neprofitne najemnine, se z odločbo spremeni v tržno najemnino.

Prosilci, ki so že kandidirali na razpisu za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem in le-tega niso dobili, se lahko nanj ponovno prijavijo. Tistim, ki pa so se že prijavili na javni razpis za uvrstitev na prednostno listo za dodelitev neprofitnega stanovanja v letu 2015 in le-tega še niso dobili, se v primeru nespremenjenih stanovanjskih in drugih okoliščin ni treba ponovno prijaviti nanj. Kot pojasnjujejo na občini, se bodo navedeni prosilci reševali pred prosilci, ki jim pripada stanovanje z enakim površinskim normativom, ki bodo podali vlogo na ta javni razpis.

Prosilci morajo oddati vloge v zaprti kuverti do vključno 23. marca 2020 v tajništvu Občine Prevalje ali poslati na naslov: Občina Prevalje, Trg 2a, 2391 Prevalje, s pripisom »Javni razpis – neprofitna stanovanja – NE ODPIRAJ«.

Dogodki