Search
Close this search box.

Občina Prevalje donirala avtomatski defibrilator

Včeraj so na Prevaljah namestili še en avtomatski defibrilator (AED).

Gasilci na Prevaljah so včeraj prevzeli avtomatski eksterni defibrilator (AED), ki je nameščen na gasilski dom in na voljo gasilcem in tudi vsem občanom, so na Facebooku zapisali gasilci PGD Prevalje.

Kot so dodali, je nakup AED financirala Občina Prevalje. Gasilcem pa ga je v uporabo predal župan dr. Matic Tasič. Seznam javno dostopnih defibrilatorjev na Prevaljah najdete TULKAJ, za celotno Slovenijo pa TUKAJ.

Avtomatski eksterni defibrilator oziroma zunanji defibrilator (AED) je elektronska naprava za diagnosticiranje in po potrebi zdravljenje življenjsko nevarne srčne aritmije ventrikularne fibracije, katero lahko zdravimo z defibrilacijo. Po potrebi dovaja določeno odmerjen električni tok v srce (pogosto tudi protitok). Pri srčnem zastoju defibrilator iz neravnotežnega srčnega ritma vzpostavi ponovni sinusni ritem.

Učenje uporabe AED se najpogosteje uporablja pri tečajih prve pomoči, gasilcih in so s svojo preprostostjo primerni tudi za laične uporabnike, ter nepoznavalce z manj izkušnjami na področju prve pomoči, saj so vsi koraki vodeni glasovno in z uporabo svetlobnih znakov na gumbih.

FOTO: Občina Prevalje

Dogodki

Včeraj so na Prevaljah namestili še en avtomatski defibrilator (AED).