Občina Muta prvič z dvoletnim proračunom

Svetniki Občine Muta so nedavno potrdili občinski proračun, ki je tokrat prvič zastavljen za dve leti. Občina letos zaključuje projekt vodooskrbe, zato so odhodki proračuna letos še precej višji, kot bodo v letu 2022. Letos so predvideni v višini 7,5 milijona evrov, prihodnje leto pa v višini 3,6 milijona evrov.

Na občini so se za pripravo dvoletnega proračuna odločili iz več razlogov. Kot je za STA pojasnil župan Občine Muta Mirko Vošner, so se za to odločili, ker so vsi resni projekti zastavljeni za dve leti ali več.

Razlog je bil tudi ta, da je želel občinskemu svetu predstaviti, kaj bodo do konca tega županskega mandata še naredili. Prav tako občina z dvoletnim proračunom odgovarja na vprašanja občinskih svetnikov, katere naložbe lahko v posameznih lokalnih okoljih, ki jih svetniki zastopajo, pričakujejo.

V letošnjem letu bodo v občini zaključili več milijonov evrov vreden projekt vodooskrbe, ki je sicer del skupnega projekta petih občin Zgornje Dravske doline. Ob tem občina zdaj ločeno načrtuje tudi dokončanje slovenskega dela vodovoda Mlake v vrednosti 250.000 evrov, ki bo na obstoječi vodovod povezal avstrijski vodni vir, ki kmalu po izviru priteče na območje muške občine.

Med večje letošnje naložbe v občini spada še dograditev večnamenske dvorane v dvorcu Kienhofen, kjer ima svoje prostore tudi občinska uprava. Med prihodnjimi načrti občine je župan Vošner izpostavil še gradnjo novega bloka na Muti, ureditev trških jeder Zgornje in Spodnje Mute in izgradnjo dela kolesarske poti skupaj z državo.

Na Gortini načrtujejo večnamensko dvorano, načrtujejo tudi ureditev infrastrukture v zbirnem centru za odpadke, razširitev pokopališča Muta-Vuzenica in izgradnjo komunalne infrastrukture za stanovanjsko naselje v bližini telovadnice na Muti.

Na občini pripravljajo tudi projekte za ureditev in asfaltiranje več odsekov cest na periferiji občine, letos in prihodnje leto pa po županovih besedah namenjajo tudi okoli 300.000 evrov za nakup “strateških zemljišč” v centru Mute.

Dogodki