Občina Mežica letos prvič prejela naziv Prostovoljstvu prijazna občina

Na včerajšnji slovesni dan prostovoljstva so v Slovenski filantropiji v sklopu nacionalnega tedna prostovoljstva podelili posebna prostovoljska priznanja. Ta so prejeli posamezniki, organizacije, šole, projekti in novinarski prispevki, ki so v preteklem letu na področju prostovoljstva posebej izstopali. Naziv Prostovoljstvu prijazno mesto je letos prvič pridobilo 11 občin, med njimi tudi Mežica. Še 25 občin pa je ponovno potrdilo naziv Prostovoljstvu prijazna občina, podeljen za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij.
l_482346_1

Občina Mežica se je s podporo Župnijske Karitas Mežica, Društva invalidov Mežica, Društva invalidov Mežiške doline, Društva upokojencev Mežica – skupinama Lipa in Harmonija, MCM, PGD Mežica in Občinsko organizacijo Rdečega križa Mežica uspešno prijavila na javni razpis Slovenske filantropija, Združenja za promocijo prostovoljstva Prostovoljstvu prijazna občina 2021. Rok za oddajo vloge je bil 29. marec 2021, včeraj pa so organizatorji razglasili rezultate.

Slovenska filantropija je že leta 2014 podelila prve nazive »Prostovoljstvu prijazno mesto«. Letos je ime naziva prvič posodobljeno v Prostovoljstvu prijazna občina. Nazivi so namenjeni občinam, ki prepoznavajo vrednost prostovoljstva v svoji skupnosti in imajo že vzpostavljene mehanizme, s katerimi sistematično spodbujajo razvoj in širjenje prostovoljstva ter zagotavljajo podporo delovanja prostovoljskih organizacij. Prostovoljci se aktivirajo za višjo kakovost življenja v lokalnih skupnostih. Izvajajo humanitarne projekte, okoljevarstvene akcije, prirejajo najrazličnejše kulturne dogodke, organizirajo dejavnosti za otroke, aktivirajo mladostnike in starejše, omogočajo rekreacijo in skrbijo za zdravje, so prvi, ki se aktivirajo v naravnih nesrečah in še in še …

Občina Mežica sodi med manjše slovenske občine, tako po površini kot po številu prebivalcev, kar pa nikakor ne velja  za prostovoljske organizacije in število prostovoljcev v njih. Na območju Občine Mežica deluje veliko število prostovoljskih organizacij, kar se je še posebej kot dobro pokazalo v zadnjem letu epidemije Covid-19. 

Občina Mežica je v preteklem letu skupaj s prostovoljci organizirala več akcij razdeljevanja materialne pomoči v obliki paketov hrane, oblačil, zaščitnih mask in drugega. Občina je skupaj s prostovoljci za občane, ki nimajo možnosti svojega prevoza, organizirala prevoze v zdravstvene ustanove. Medgeneracijski center Mežica je v sodelovanju z Rdečim križem in Župnijsko Karitas in županom, na pobudo Lions kluba Slovenj Gradec, pričel z akcijo razdeljevanja viškov hrane socialno ogroženim družinam in posameznikom. Občina je skupaj z Občinskim štabom Civilne zaščite in Prostovoljnim gasilskim društvom  v prvem valu epidemije Covid-19 organizirala šivanje  in razdeljevanje obraznih mask za občane …

Kot so še navedli na občini, si med večje dosežke preteklega leta štejejo, da jim je kljub epidemiji uspelo skupaj s prostovoljci organizirati in ohraniti večino dejavnosti, ki jih organizacije opravijo v »navadnem« letu  in hkrati ohraniti vsa temeljna načela Rdečega križa, kot so: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost.

“Občina Mežica si bo skupaj s prostovoljskimi organizacijami v prihodnje še bolj prizadevala delovati za dobrobit krajanov. Čestitke in zahvala vsem prostovoljcem, kajti brez njihovega prizadevanja in truda tudi tega naslova ne bi bilo. Še enkrat hvala,” so še zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na spletni strani občine.

Vir: Občina Mežica

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.