Search
Close this search box.

Občina Črna na Koroškem krepi vezi s Kitajci, obetajo se izmenjave učiteljev

Danes je v prostorih Občine Črna na Koroškem in Občine Harbin, potekal prvi spletni sestanek županje Romane Lesjak in župana Sun Zheja v povezavi s sodelovanjem obeh občin.

Občini sta lani v avgustu v Črni podpisali sporazum o medsebojnem sodelovanju, v januarju pa je županja Romana Lesjak z delegacijo obiskala kitajski Harbin. Današnji spletni sestanek je pokazatelj, da odnosi kljub resni zdravstveni krizi ostajajo trdni in obetajo nove projekte.

Župan Občine Harbin Sun Zhe je uvodoma pozdravil delegacijo iz Občine Črna, ki sta jo poleg županje sestavljala še občinska svetnica Marina Leskovec in občinski svetnik Mitja Pranjič ter se zahvalil za donacijo mask in zaščitne opreme, ki jo je Občina Črna na Koroškem podarila, ko so jo v Harbinu najbolj potrebovali. Ko jim je situacija to dovoljevala, so se na pošiljko odzvali z enako gesto in naši občini poslali zaščitno opremo. Posebej se je župan zahvalil za lep video učencev iz Osnovne šole Črna na Koroškem in izpostavil, da je tudi to zelo dober pokazatelj odličnih odnosov med občinama.

Županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak se je županu zahvalila za poslano opremo, saj smo jo tudi mi dobili prav takrat, ko smo jo najbolj potrebovali in izrazila željo, za čimprejšnje okrevanje obeh mest in držav.

V nadaljevanju sestanka sta župana oblikovala štiri točke, ki sta jih oba prepoznala kot prioritete, to so: gospodarstvo in turizem, trajnostni razvoj, izobraževanje in kultura.

Harbinska delegacije, ki so jo poleg župana Sun Zheja sestavljali še Fang Zhenghui, Direktor administracije mesta Harbin, Cao Ru, Generalni direktor Urada za mednarodne odnose Občine Harbin, Sun Yongbin , Generalni direktor gospodarskega oddelka mesta Harbin, Wang Changwen, Generalni direktor oddelka za izobraževanje mesta Harbin , Li Siyuan, Generalni direktor oddelka za prostorsko načrtovanje mesta Harbin, je tako predlagala tesnejše sodelovanje na področju lokalne produkcije in gospodarstva v občini, zagotovili so prihod ene skupine iz Harbin Snow and Ice Fesivala v Črno na Gradove kralja Matjaža, na področju kulture in izobraževanja pa sta se obe delegaciji strinjali, da pristopimo k promociji kulturne in naravne dediščine obeh mest v obliki online razstave, ki bo dostopna prebivalcem obeh občin.

Na področju izobraževanja se je izoblikoval zanimiv predlog programov izmenjav učiteljev in tako krepitev vezi tudi na področju vzgoje in izobraževanja.

Sestanek se je zaključil v prijetnem vzdušju in obojestranskim vabilom obeh županov za obisk z delegacijama v Črni in Harbinu.