Ob vstopu v Nemčijo s tveganih območij poslej obvezen negativen test na koronavirus

Za vstop v Nemčijo z območij z višjim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom bodo poslej veljala strožja pravila. Tako bodo morali vsi, ki so bili v zadnjih desetih dneh v državi s seznama tveganih območij, na katerem je tudi Slovenija, od četrtka najkasneje 48 ur po vstopu v Nemčijo predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus.
test

Pri prihodih z območij z izredno visoko incidenco ali novimi, bolj nalezljivimi različicami virusa, bo treba negativen izvid testa predložiti že pred vstopom v Nemčijo, morda na primer letalski družbi. Že zdaj pa velja, da morajo tisti, ki pridejo v Nemčijo s tveganih območij, v karanteno.

Strožja pravila za prihode z držav na seznamu tveganih območij je nemška vlada sprejela danes, veljati pa bodo začela v četrtek. V skladu z novimi pravili bodo ob vstopu v Nemčijo od 1. marca vsi dobili sporočilo SMS o epidemioloških in drugih ukrepih, ki veljajo v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Potovanja na tvegana območja ne sodijo v čas pandemije,” je poudaril nemški minister za zdravje Jens Spahn. “Kdor se temu noče odpovedati, bo moral ob vrnitvi domov na testiranje,” je dodal. Povedal je še, da dodatno nevarnost predstavljajo mutacije virusa, zato želijo preprečiti njihovo širjenje po Nemčiji.

Za tvegana območja v Nemčiji veljajo tista, kjer v zadnjih sedmih dneh beležijo več kot 200 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Slovenija je na seznamu takih območij od 1. novembra lani. Glede na najnovejše podatke evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) so v Sloveniji v zadnjih 14 dneh zabeležili 1168 okužb na 100.000 prebivalcev.

Nemčija tako kot druge države po svetu upa, da ji bo uspelo pandemijo covida-19 poleg z ukrepi obrzdati tudi s cepljenjem. Spahn je sicer danes znova zavrnil možnost obveznega cepljenja proti koronavirusni bolezni 19. “V parlamentu sem dal besedo, da v tej pandemiji ne bo obveznega cepljenja,” je dejal za radio Deutschlandfunk. Poudaril je, da se vlada raje osredotoča na kampanje obveščanja, s katerimi želi vzbuditi zaupanje med prebivalci.

Predsednik bavarske vlade Markus Söder je v torek menil, da bi moralo biti celjenje obvezno v sektorju zdravstvene nege. Spahn je danes izpostavil, da imajo zdravstveni delavci eno najtežjih nalog v pandemiji in si zaslužijo spoštljivo obravnavo. “Mislim, da bi se o cepljenju morali pogovoriti tudi z njimi,” je dejal.

Preberi še:  Začelo se je zbiranje podpisov v podporo pobudi za vnos prepovedi obveznosti cepljenja v ustavo

Spahn se v zadnjih dneh brani tudi pred očitki, da cepljenje proti covidu-19 poteka prepočasi in da Nemčija ni naročila dovolj odmerkov cepiva. Poudaril je, da proizvajalci cepiva še ne morejo dohajati povpraševanja ter izrazil podporo Evropski komisiji, ki usklajuje nabavo cepiva v EU. V Nemčiji je po podatkih Inštituta Roberta Kocha do torka prvi odmerek cepiva prejelo skoraj 689.000 ljudi oz. 8,3 na 100.000 prebivalcev.

Nemčija se je po kritikah za nakup cepiva dodatno dogovorila še s podjetjem BioNTech. Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je tovrstne prakse držav članic danes obsodila in poudarila, da spodkopavajo skupna evropska prizadevanja za nabavo cepiva. Nemčije sicer pri tem ni izrecno izpostavila, poroča dpa. Komisarka je dejala, da sicer razume notranjepolitične razloge držav za posebne dogovore s proizvajalci, a poudarila, da je unija skupaj močnejša in za svoje državljane dosega boljše rezultate.

Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so v Nemčiji v zadnjem dnevu potrdili 19.600 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 1060 covidnih bolnikov. Skupno je covid-19 v Nemčiji doslej zahteval več kot 42.600 smrtnih žrtev, skupno so zabeležili več kot 1,9 milijona okužb.

Več iz istega kraja

prijavi se

prijavi se v svoj račun