Search
Close this search box.

Ob veliki škodi in kratkih rokih popis škode za občine zahtevna naloga

Občine morajo prvo oceno škode, nastale v nedavni ujmi, popisati in sporočiti upravi za zaščito in reševanje do 1. septembra. Ob velikem obsegu škode pa je marsikje težava, kako zagotoviti zadostno število popisovalcev. V Skupnosti občin Slovenije so se po pomoč obrnili tudi na pristojna ministrstva in različne institucije.

Rok za predhodno oceno škode zaradi poplav je 1. september, za vnos končne ocene v aplikacijo Ajda pa 22. september. V Skupnosti občin Slovenije so konec prejšnjega tedna opozorili, da v ujmi prizadete občine do zastavljenih rokov brez dodatne pomoči niso sposobne izpolniti zahtev glede popisa škode, ki bo v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč tudi podlaga za predplačilo v vrednosti do 40 odstotkov predhodno ocenjene škode.

Zato so se s pozivom k medsebojni pomoči obrnili na občine, ki so jo v ujmi odnesle bolje, da bi tistim najbolj prizadetim pomagale s strokovnjaki iz svojih komisij za popis škode. Na spletni strani pa so pripravili tudi seznam občin, ki so izrazile potrebo po pomoči.

Kot je za STA dejala sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar, so roki kratki, poleg tega je še vedno tudi čas dopustov. Občine si med seboj pomagajo, a gre za res velik obseg škode. Zato so se obrnili tudi na pristojna ministrstva in njihove službe, ki imajo ustrezno izobražen kader, ter na druge institucije, kot je recimo inženirska zbornica. Eno od vprašanj, ki se pojavlja s tem v zvezi, pa je tudi vprašanje nadomestila za ljudi, ki bi se odzvali pozivu in bili pripravljeni pomagati pri popisu škode, saj v tem času ne bodo mogli opravljati svojega dela.

V skupnosti občin pričakujejo, da bo nekatere zadeve urejene z interventnim zakonom. Nekatere dileme pa bodo razjasnili tudi na današnji delavnici za delo v komisijah.

Delavnico organizira uprava za zaščito in reševanje na pobudo skupnosti občin, kjer pojasnjujejo, da v večini občin takšnega obsega škode še ni bilo, poleg tega na nekaterih točkah ni povsem jasno, kaj delajo občinske komisije in kaj je v pristojnosti nekaterih drugih komisij. Današnja delavnica bo namenjena tudi temu, da bodo popisovalci v aplikacijo Ajda podatke vnašali na enak način.

O popisu škode in odpravi posledic naravnih nesreč so govorili tudi na petkovi videokonferenci s predstavniki občin, ki so se je udeležili tudi predsednik vlade Robert Golob, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Kot so v današnjem sporočilu zapisali v Združenju občin Slovenije, je Golob uvodoma izpostavil pomembnost popisa škode, pri čemer naj bo prva prioriteta popis ljudi, ki so izgubili streho nad glavo in potrebujejo nadomestno namestitev. Druga prioriteta pa naj bo priprava nabora zemljišč za nadomestno gradnjo, “pri čimer je bolj pomembna bližina komunalne opreme, ki bi omogočala hitro aktivacijo zemljišč brez velikih stroškov, kot pa namembnost zemljišč”.

Šestan je občine pozval k medsebojni pomoči pri popisovanju škode in vnosu podatkov v sistem Ajda. Pozval je, naj napotovanje dodatnih popisovalcev med občinami te usklajujejo preko združenj občin, saj uprava trenutno nima zmožnosti, da bi bila vključena v tako koordinacijo, so še povzeli v sporočilu.

Dogodki

Občine morajo prvo oceno škode, nastale v nedavni ujmi, popisati in sporočiti upravi za zaščito in reševanje do 1. septembra. Ob velikem obsegu škode pa je marsikje težava, kako zagotoviti zadostno število popisovalcev. V Skupnosti občin Slovenije so se po pomoč obrnili tudi na pristojna ministrstva in različne institucije.