Search
Close this search box.

Ob svetovnem dnevu živali pozivi k ozaveščanju o skrbi zanje

Danes obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki je posvečen dobrobiti vseh živali ter izboljšanju njihovih življenjskih pogojev. Z njegovo obeležitvijo tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarjajo na nujen dvig statusa živali z vidika njihovega dobrega počutja ter na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst, hkrati pa opominjajo na pomembno vlogo živali v našem vsakdanjem življenju.

Zaščita živali je zapisana v Ustavi RS in je zato dolžnost vsakogar, opozarjajo na ministrstvu, ki v sodelovanju z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvaja kampanjo ozaveščanja o odgovornem lastništvu hišnih živali. S tem nagovarjajo vse populacijske skupine s ciljem razumevanja dobrobiti živali, gre za nudenje vseh osnovnih potreb živali, pozitiven odnos do živali in poudarjanje obveznosti lastnikov živali v družbi.

“Odgovoren lastnik se zaveda potreb živali, pa tudi svojih dolžnosti, kot so uporaba povodca, redno cepljenje, ustrezna vzgoja in šolanje, preprečevanje motenj v obnašanju, preprečevanje lajanja, preprečevanje nenadziranega razmnoževanja, nakup pri priznanem vzreditelju, izogibanje nakupom preko spleta ter previdnost pri reševanju uličnih psov iz tujine,” še opozorijo na ministrstvu za kmetijstvo.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Svetovni dan varstva živali je bil razglašen leta 1931, ko so se ekologi zbrali na shodu v Firencah. Od leta 2005 se na ta dan na pobudo združenj oskrbnikov živali v živalskih vrtovih obeležuje tudi mednarodni dan oskrbnikov živali.

Etika ravnanja z živalmi se danes odraža tudi v zakonodaji številnih držav. Pri tem je Evropska unija v mnogih pogledih svetovni zgled. Temeljna listina, Pogodba o delovanju EU navaja, da so živali čuteča bitja in da morajo države članice pri dejavnostih, ki vključujejo delo z živalmi, poleg omenjenega upoštevati še načelo ščitenja kulturnih tradicij in izročil narodov.

Na ministrstvu za kmetijstvo še dodajo, da predpisi, ki urejajo področje zaščite živali, v večini primerov določajo zahteve, ki jih je treba izpolnjevati, da bi živalim zagotovili minimalne pogoje za bivanje, ki naj jim ne bi povzročali trpljenja. “Skrbnik živali, ki izpolnjuje te zahteve, zagotavlja najmanj, kar je po mnenju zakonodajalca potrebno za vzdrževanje določene stopnje dobrobiti živali. Predpisani standardi so tudi edino merilo, na osnovi katerega delujejo uradni organi nadzora. Na žalost imajo ti omejene možnosti vplivanja na odnos ljudi do živali. Pomembna naloga omenjenih služb je ukrepati proti kršiteljem zakonodaje, kar pa še zdaleč ni dovolj,” še razložijo na ministrstvu ter zaključijo, da je tudi zato ozaveščanje o tej problematiki tako pomembno. “Ozaveščanje javnosti ob svetovnem dnevu varstva živali je usmerjeno na vso družbo in ne izključno le na lastnike živali.”

VIR: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dogodki