Search
Close this search box.

Ob svetovnem dnevu svobode medijev začetek kampanje zbiranja sredstev za pomoč STA

Današnji svetovni dan svobode medijev vabi k razmisleku o kakovostnemu obveščanju javnosti, je pa tudi opomnik, da pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni. Danes se je tudi uradno začela kampanja Za obSTAnek, v kateri se zbirajo sredstva za STA. Kampanja je v političnih vrstah naletela tako na podporo kot na kritike.

Letošnji svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino. Kot so zapisali pri Združenih narodih, tema letošnjega dneva svobode medijev poziva k potrditvi pomena negovanja informacij kot javne dobrine in vabi k razmisleku, kako okrepiti novinarstvo. Prav tako je priložnost za podporo medijem, ki so tarča omejevanja svobode, in za spomin na novinarje, ki so izgubili življenje v iskanju zgodbe, so zapisali pri Unescu.

Evropsko združenje tiskovnih agencij je izrazilo zaskrbljenost zaradi trenutnega stanja na tem področju, a obenem izrazilo upanje, da bodo tako vlade kot korporacije kmalu v interesu javnosti podprle resnično, na dejstvih utemeljeno novinarstvo, kar neposredno koristi demokratičnim družbam.

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev poudarili, da svoboda tiska pomeni tudi veliko odgovornost, ki ji nekateri zaposleni v medijih po oceni ZNP v zadnjem letu niso bili kos. Opozorili so tudi na zlorabo medijev v politične namene.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je izpostavil, da so temeljna sestavina demokratične družbe tudi svobodni, pluralni in neodvisni mediji. “Neodvisni mediji in javni servisi so temelj demokratične družbe, zato ne smejo biti talci v rokah vsakokratnih zmagovalcev volitev,” je poudaril.

Varuh zato kot nedopustne ocenjuje zaplete pri financiranju Slovenske tiskovne agencije (STA). “Obstoj samostojne in neodvisne tiskovne agencije je za slovenski medijski prostor nujen. Kakovostni rezultati so odvisni od njenega nemotenega dela, ki je pogojeno z ustreznimi politikami v družbi, rednim financiranjem dela zaposlenih in odsotnostjo pritiskov. Vlado pozivam, da postopke financiranja izvede brez odlašanja, skladno z zakonodajo in po obstoječih merilih. Če ocenjuje, da gre za pomanjkljivosti v dosedanji ureditvi, naj jih odpravi na ustrezen način,” je kritičen Svetina.

Sredstva za financiranje STA se sedaj zbirajo v donatorski kampanji Za obSTAnek, začetek katere je danes naznanilo Društvo novinarjev Slovenije (DNS) s prijatelji STA. Tako želijo zagotovili obstoj profesionalnega, neodvisnega in nepristranskega javnega servisa STA. Opozorili so, da skoraj 90 zaposlenim na STA v skrajnem primeru grozi izguba službe, mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij, in to v letu, ko svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino.

Po besedah predsednice društva Petre Lesjak Tušek ne gre samo za STA: “Gre za vse nas, za naše javnosti, za pravico do obveščenosti, za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti.” Kot je dejala predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik, sicer zaposlena na STA, pa dogajanje, povezano s financiranjem javne službe STA, kaže, kako ranljivi so mediji in novinarstvo. “Če smo pred leti v sindikatu dvigovali glas v podporo zaposlenim v zasebnih medijskih družbah, ki so v želji po večjem dobičku krčile delavske pravice in odpuščale, smo zdaj v položaju, ko vlada kot predstavnik ustanovitelja pritiska na oba javna medija, STA in RTV Slovenija,” je dejala.

Kampanja bo tekla cel maj, cilj je zbrati dva milijona evrov, kolikor sicer približno znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA. Donacije zbirajo na poseben transakcijski račun in preko SMS sporočil. Več informacij je na spletni strani zaobstanek.si.

Kampanjo so na družbenih omrežjih podprli nekateri politiki, pri čemer so izpostavili tudi pomen svobode medijev. Nekateri pa so do kampanje kritični, premier Janez Janša jo je označil za tragikomično in absurdno. Predsednik NSi Matej Tonin se na Twitterju ni odzval neposredno na kampanjo, je pa v današnji objavi zapisal, da je vloga medijev pri delovanju demokratičnih držav ključna. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je o dogajanju glede STA spregovoril v nedeljski oddaji Politično na Televiziji Slovenija, je po njej na Twitterju zapisal, da moraš tistemu, ki mu izstaviš račun, tudi odgovorno poročati.

V opozicijskih strankah pa so ob izraženi podpori STA večinoma opozorili na po njihovem prepričanju nezakonito ustavitev financiranja STA. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob tem danes na Twitterju zapisal, da je s svobodo medijev tako kot z vsemi pridobitvami demokracije. Predsednica SD Tanja Fajon pa je v nedeljski objavi na Twitterju zapisala, da vlada nezakonito izčrpava javni servis.

Tako kot nekateri drugi je tudi koordinator Levice Luka Mesec v nedeljo na Twitterju objavil posnetek telefonskega zaslona s sporočilom o potrditvi prejema donacije za STA. Ob tem je pripisal: “Prispeval. Dajte tudi vi.” Po mnenju predsednice SAB Alenke Bratušek pa je ob svetovnem dnevu svobode medijev velika sramota, da moramo v Sloveniji zbirati donacije za preživetje STA.

Mednarodni inštitut za tisk IPI je slovensko vlado Janeza Janše, naj takoj odpravi blokado financiranja agencije, ki traja že 123 dni. Če STA ne bo kmalu prejela sredstev, ki jih potrebuje, bo utišan ključni del slovenskega medijskega ekosistema ter izgubljen vir neodvisnih novic in informacij v državi, je še zapisal namestnik direktorja IPI Scott Griffen.

Da so pritiski na medije v Sloveniji resni, je v današnji spletni razpravi o svobodi medijev izpostavila vodja deska EU/Balkan v organizaciji Novinarji brez meja Pavol Szalai. Direktorica Evropske federacije novinarjev Renate Schroeder pa je dejala, da je kakovostno novinarstvo zelo pomembno in glede na izkušnje iz pandemije celo rešuje življenja.

V gibanju Povežimo Slovenijo vabijo pa ob današnjem dnevu izpostavljajo, da se moramo vedno zavedati dolgotrajnega boja zavednih Slovencev za pravico do svobodne slovenske besede, saj se bomo le tako tudi zavedali, kako pomembno je, da smo pozorni na vse poskuse njenega ponovnega omejevanja.

Pripravila Sanja Gornjec

Dogodki

Današnji svetovni dan svobode medijev vabi k razmisleku o kakovostnemu obveščanju javnosti, je pa tudi opomnik, da pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni. Danes se je tudi uradno začela kampanja Za obSTAnek, v kateri se zbirajo sredstva za STA. Kampanja je v političnih vrstah naletela tako na podporo kot na kritike.