Search
Close this search box.

Ob Svetovnem dnevu čebel Čebelarska zveza predala prapor Občini Ravne na Koroškem

Slovenija in z njo ves svet sta v nedeljo prvič praznovala svetovni dan čebel. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je 20. decembra lani v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel.

Uspeh je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico in Republiko Slovenijo ter predstavlja enega največjih diplomatski uspehov Slovenije. Glavni namen svetovnega dne čebel je, da se vsaj ta dan posveti ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Obenem pa je tudi priložnost za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, da razpravljamo o izzivih ohranjanja čebel in začrtamo konkretne aktivnosti, ki zagotavljajo njihovo preživetje.

Prva osrednja slovesnost ob Svetovnem dnevu čebel je potekala v Žirovnici pod pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja. Ob koncu prireditve je Čebelarska zveza Slovenije predala prapor Občini Ravne na Koroškem, ki bo osrednjo državno obeležitev Svetovnega dneva čebel organizirala prihodnje leto.  V imenu občine je prapor prevzel svetnik občine Ravne Jani Prednik skupaj s predsednikom Čebelarskega društva Ludvikom Kordežem.

Ob prvi obeležitvi svetovnega dne čebel je Banka Slovenije izdala tudi poseben priložnostni kovanec za 2 evra, ki bo v rednem denarnem obtoku po celem evrskem območju. Avtor na javnem natečaju izbranega idejnega osnutka kovanca, Janez Bizjak, je na njem upodobil globus v obliki satovja.

Dogodki