Search
Close this search box.

Ob svetovnem dnevu brajice s priložnostno brošuro o čebelarstvu

Danes obeležujemo svetovni dan Braillove pisave oz. brajice, pisave za slepe in slabovidne, ki omogoča pretvorbo pisane besede v tipno obliko. Zveza društev slepih in slabovidnih ter Čebelarska zveza Slovenije sta letošnji dan obeležili s skupnim projektom, priložnostno brošuro o čebelarstvu v brajici, v zvoku, povečanem tisku in v e-obliki.

S pomočjo čebelarske zveze in podporo Loterije Slovenije bodo na zvezi društev slepih in slabovidnih pripravili skoraj 400 izvodov priložnostne brošure o čebelarstvu. Te bodo nato poslali slepim in slabovidnim naročnikom brajevih in zvočnih časopisov Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije ter devetim medobčinskim društvom in Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne za izposojo.

Predsednik DZ Dejan Židan pa je sprejel častno pokroviteljstvo nad izvedbo posebne petdnevne razstave čebelarske zveze in zveze društev slepih in slabovidnih, ki bo v času januarskega plenarnega zasedanja v preddverju velike dvorane državnega zbora. Kot so v organizacijah še poudarili v sporočilu za javnost, bo razstava obeležila tudi 100 let organiziranega delovanja slepih in slabovidnih na slovenskem v letu 2020. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je namreč pravna naslednica Podpornega društva slepih, ki je bilo ustanovljeno 7. novembra 1920.

Židan je brajico v poslanici ob teh dveh priložnostih označil kot enega večjih izumov v zgodovini človeštva. Ob tem pa je opozoril, da je v slovenskem prostoru še vedno premalo knjig in druge literature prilagojene za slepe in slabovidne.

Verjamemo pa, da svetovni dan Braillove pisave, ki ga letos obeležujemo šele drugič, predstavlja pomemben korak v smeri večjega ozaveščanja o pomenu in nujnosti brajice za slepe in slabovidne,” je še poudaril.

Ob svetovnem dnevu brajice bodo na zvezi društev slepih in slabovidnih 9. januarja izvedli še Maratonsko branje brajice. Brali bodo mladinsko literaturo Primoža Suhadolčana, ki ga tudi pričakujejo na dogodku.

Brajica, s pomočjo katere slepi in slabovidni lahko pišejo in berejo, je sistem tipne abecede, pri kateri šest izbočenih pik, razporejenih v brajevi celici v dveh stolpcih s po tremi pikami, predstavlja črke, številke in simbole za skoraj vse jezike tega sveta.

Svetovni dan Braillove pisave oz. brajice obeležujemo 4. januarja, saj se je na ta dan leta 1809 rodil njen izumitelj Louis Braille. Braill, ki je sam oslepel v zgodnjem otroštvu, je pisavo izumil leta 1824, ko je bil star 15 let.

Braillov sistem temelji na metodi komuniciranja, ki jo je za potrebe Napoleonove vojske razvil Charles Barbier. Napoleon si je namreč želel, da bi si njegovi vojaki ponoči lahko izmenjevali sporočila brez svetlobe. Ta sistem se je za vojake sicer izkazal kot pretežak.

Dogodki