Search
Close this search box.

Ob srebrnem Kranjcu v Pekingu tudi trener Rok Šalej s Prevalj (FOTO)

Kot smo že poročali, je Žan Kranjec danes osvojil srebrno kolajno na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem. Z njim pa se je v cilju veselil tudi Korošec Rok Šalej, trener v ekipi.

Devetindvajsetletni slovenski alpski smučar je vrhunsko odpeljal finalno vožnjo, do svojega prvega odličja na največjih tekmovanjih pa se je zavihtel z osmega mesta po prvi vožnji. Kranjec je tako Sloveniji priboril šesto odličje v Pekingu, njegovi kolegi iz reprezentance so mu po tekmi pripravili tudi sprejem v olimpijski vasi v Yanqingu.

FOTO: Facebook SLOSKI

Na štartu je bilo veliko dvomom. Vedel sem, da imam veliko zaostanka. A nisem imel česa izgubiti. Dobro sem se počutil. Dodajal sem od štarta do cilja. Proga je bila težka. Osvojil sem kolajno. Neverjetno! O tem sem samo sanjal,” je v prvi izjavi za TV Slovenije po srebru dejal Kranjec. “Za te razmere je bila res skoraj popolna vožnja.”

“Vedel sem, da imam v nogah to smučanje, smučanje za kolajno. A v smučanju nikoli ne veš. Zelo sem vesel, da sem jo dobil,” je še dodal.

Nepopisno veselje je bilo tudi v njegovem domačem kraju, z navdušenjem pa so tekmo spremljali tudi številni Korošci, med njimi tudi prijatelji Prevaljčana Roka Šaleja. Njegovo izjavo in odziv še čakamo. Je pa za medije že spregovoril trener Klemen Bergant, ki je dejal, da si je Žan to zaslužil. “Vedno je bil na drugi strani sreče. En kup četrtih, petih mest. V drugi vožnji je sebi in vsem drugim pokazal, česa je sposoben.”

Na današnji tekmi je bil od Kranjca boljši zgolj prvi favorit Švicar Marco Odermatt, ki je osvojil zlato, Kranjca pa prehitel za 19 stotink sekunde. Francoz Mathieu Faivre je osvojil bron, njegov zaostanek je znašal 1,34 sekunde.

Kranjec je postal naslednik Jureta Franka, ki je srebro v veleslalomu, sploh prvo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih igrah, osvojil daljnega leta 1984 na igrah v Sarajevu. Portret Žana Kranjca najdete TUKAJ.

Pri tem naj še omenimo, da se bil Albin Zahiri z Raven na Koroškem, ki nastopa za Kosovo, s slabimi 11 sekundami zaostanka 37. 

Vir: STA, SIOL, SLOSKI

Dogodki

Kot smo že poročali, je Žan Kranjec danes osvojil srebrno kolajno na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem. Z njim pa se je v cilju veselil tudi Korošec Rok Šalej, trener v ekipi.