Search
Close this search box.

Ob proslavi Dneva državnosti na Ravnah predstavili tudi vojaško vozilo Svarun

Osrednja proslava ob Dnevu državnosti je na Ravnah na Koroškem potekala v četrtek, 22. junija 2023.

Osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti, v spomin na dan, ko sta bili leta 1991 sprejeti Deklaracija o neodvisnosti in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in smo postali formalno neodvisna država, je letos potekala 22. 6. 2023, na parkirišču pri letnem bazenu na Ravnah. Na proslavi so sodelovali Gimnazija Ravne, OŠ Prežihovega Voranca, Glasbena šola Ravne, Vokalni kvintet Ajda, muzejska svetnica KPM, dr. Karla Oder, udeležili pa so se je predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo območje Mežiške doline, Policijskega veteranskega združenja Sever za Koroško, Zveze Slovenskih častnikov območje Mežiške doline, Slovenske vojske (in pisarne Slovenske vojske Ravne na Koroškem) ter Policijske postaje Ravne na Koroškem. Vabilu so se odzvali tudi predstavniki Združenj borcev za vrednote NOB Mežiške doline, občinska organizacija Ravne in krajevna organizacija Kotlje in Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj ter mnogi drugi.

S pozdravno besedo sta navzoče nagovorila podžupan Občine Ravne na Koroškem, Peter Stočko in s prispevkom zgodovinskega orisa dogodkov ob osamosvojitvi, dr. Karla Oder. Slavnostni govorec je bil ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem Dragomir Benko.

Kulturni program je obsegal bogat izbor domoljubnih pesmi in besed ter obudil spomin na Prežihovega Voranca – Lovra Kuharja, katerega leto obeležujejo letos na Ravnah.

Dogodka sta se udeležila tudi pripadnika Slovenske vojske, poveljnik 74. PEHP (pehotnega polka) podpolkovnik Gorazd Sagadin in polkovni podčastnik višji štabni vodnik Gorazd Furlan. Posadka vojakov je predstavila tudi vozilo Svarun in opremo.

Vsem nastopajočim in obiskovalcem se na Občini Ravne iskreno zahvaljujejo, da so s svojo prisotnostjo prispevali k slovesnosti obeležbe praznika in pomagali podkrepiti rdečo nit proslave, da je domoljubje v naših rokah in da ga je treba negovati.

V kulturnem programu so nastopili: Iza in Zana Modrej (pod mentorstvom učiteljice Ines Kogal), flavtistka Manca Janko (pod mentorstvom Nadje Rošer in korepetitorke Staše Skarlovnik), maturanta Lana Ladinek in Anže Paradiž, recitatorja Jan Penec in Lucija Fortin (pod mentorstvom profesorice Lucije Mirkac), vokalni kvintet Ajda, harmonikarka Danaja Grebenc, in vokalista Klemen Gorenšek in Lina Rahne.

Praporščake na slavnostni proslavi je vodil Jože Temnikar, za dekoracijo solzic pa je poskrbela vzgojiteljica Janja Čebulj.

Ob tem pa z Občine Ravne na Koroškem vsem občankam in občanom izrekajo iskrene čestitke ob državnem prazniku.

Besedilo: ravne.si

Dogodki

Osrednja proslava ob Dnevu državnosti je na Ravnah na Koroškem potekala v četrtek, 22. junija 2023.