Search
Close this search box.

Ob prisotnosti ministra Černača na Prevaljah v uporabo predali čistilno napravo. Minister obiskal tudi Vuzenico (FOTO)

Na Prevaljah je danes potekalo odprtje nove čistilne naprave. Dogodka se je med drugim udeležil tudi minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač.

Zaključena je največja naložba v občini Prevalje v zadnjih letih, gradnja nove čistilne naprave s kolektorskim sistemom. Skupno je naložba vredna 6,6 milijona evrov. Čistilna naprava je od 8. novembra lani v poskusnem obratovanju, doslej kakšnih odstopanj od predvidenega ni bilo. Danes pa so ob prisotnosti ministra Černača čistilno napravo tudi uradno predali namenu. Tako je prevaljska občina kot zadnja od koroških občin dobila čistilno napravo za čiščenje odpadnih voda.

V okviru projekta so zgradili več kot pet kilometrov kanalov za odpadno vodo, dva razbremenilnika, štiri črpališča in čistilno napravo za 7000 populacijskih enot, od koder se bo očiščena voda stekala v reko Mežo. Reka Meža danes teče čistejša, ob tem dodajajo na Prevaljah.

Občina je za naložbo prejela 3,8 milijona evrov evropskih in državnih sredstev, preostalo je prispevala sama.

Na Prevaljah je z izvedeno naložbo v novo čistilno napravo in kanalizacijo predvidena 98,9-odstotna pokritost prevaljske aglomeracije na čistilno napravo. “Zelo pomembno je, da je ta čistilna naprava, ki je pravzaprav v naselju, čistilna naprava zaprtega tipa, ki ne onesnažuje okolja s posebnimi vonjavami. Vsaj ne bi smela. In do zdaj v času poskusnega obratovanja se izkazuje, da dobro opravlja svoje delo,” je na današnji slovesnosti dejal župan dr. Matica Tasič.

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa je v današnjem nagovoru izpostavil pomen vlaganj na področju voda in napovedal, da bo Slovenija tudi v prihodnji finančni perspektivi znatni obseg sredstev namenila za to, da dokonča začeto nalogo in da zagotovi dostop do pitne vode vsem. Že zdaj smo tik pred zaključnim ciljem, manjka še nekaj odstotkov, je dejal.

FOTOGALERIJASlovesnost ob odprtju čistilne naprave na Prevaljah

Minister Černač je sicer obisk na Koroškem začel v Vuzenici, kjer ga je sprejel župan Franjo Golob. Predstavil mu je najpomembnejše projekte v občini, ki so sofinancirani s strani Evropske unije, govorila pa sta tudi o možnostih uporabe evropskih sredstev v prihodnosti. Na srečanju se je njima pridružila tudi kandidatka za poslanko v državnem zboru na letošnjih volitvah Alenka Helbl iz vrst SDS.

FOTOGALERIJA – Minister Černač na obisku v Vuzenici

Vir: STA, Služba vlade za razvoj in 🇪🇺 kohezijsko politiko.

Na Prevaljah je danes potekalo odprtje nove čistilne naprave. Dogodka se je med drugim udeležil tudi minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač.