Search
Close this search box.

Ob prihodu hladne fronte možne močnejše nevihte, z močnimi sunki vetra in točo

V noči na torek bodo lahko nastajale močnejše nevihte, ki bodo krajevno prinašale poleg udarov strel tudi močne sunke vetra, nalive in tudi točo.

Vremenska slika nad Evropo in Slovenijo

Nad severno Evropo, v bližini Britanskega otočja se nahaja izrazito ciklonsko območje. Nad Jadranom oz. celotnim Sredozemljem se zadržuje vroč in vlažen zrak, ki ga nam prinaša jugozahodnik. Izrazita vremenska fronta, ki je že dosegla Alpe bo v noči na torek prešla tudi naše kraje. Zaradi izmenjave vročih in hladnih vremenskih mas lahko pričakujemo izjemno nestabilnost pri nas in v naši okolici, napovedujejo na spletnem portalu Neurje.si.

Podrobnejša napoved razvoja vremena

Popoldne bo povečini sončno, najvišje dnevne temperature bodo od 30°C do 35°C. V popoldanskih urah se lahko ponekod pojavijo predfrontalne nevihte, ki so lahko tudi močnejše narave (predvsem zaradi visoke vrednosti energije – 1400> J/kg). Največja verjetnost za nastanek le-teh je v bližini meje z Avstrijo.

Ponoči nas bo iz severa dosegla hladna fronta, ki bo poskrbela za obilo nevšečnosti. Ob prehodu fronte lahko pričakujemo razvoj močnejših neviht, ki se bodo lahko tvorile v nevihtni pas. Največja verjetnost je, da bo nas iz zahoda prešel nevihtni sistem, ki bo lokalno postregel z močnejšim nevihtnim pišem (tudi preko 100 km/h), pada pa lahko tudi toča.

Ker se obetajo močni sunki vetra, močni nalivi in tudi toča, na Agenciji za varnost prometa svetujejo voznikom, da če že morajo na pot, naj vozijo zbrano, trezno, strpno, umirjeno in spoštujejo prometne predpise. Na cesti namreč odločajo stotinke sekunde, so zapisali na Twitterju.

Vir: Neurje.si, Twitter

Dogodki

V noči na torek bodo lahko nastajale močnejše nevihte, ki bodo krajevno prinašale poleg udarov strel tudi močne sunke vetra, nalive in tudi točo.