Search
Close this search box.

Ob povečanju števila karanten zaposlenih bi po opozorilih socialnih zavodov lahko prišlo do zapiranja oddelkov domov starejših

Ob povečanju karanten zaposlenih zaradi širjenja koronavirusne različice omikron obstaja nevarnost, da bo treba zmanjšati nastanitvene zmogljivosti z zapiranjem oddelkov in bivalnih enot, je za STA pojasnil sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik. Zdravstveno ministrstvo medtem domovom starejšim priporoča omejevanje obiskov.
Fotografija je simbolična

Domovi imajo po zagotovilih Sahernika pripravljen krizni načrt ukrepov ob pojavu okužb med stanovalci in zaposlenimi. Med njimi je naštel ukinitev dopustov in reorganizacijo delovnih procesov. Ob večjem kadrovskem izpadu zaradi okužb in karanten pa bodo zagotovo potrebne tudi zunanje kadrovske okrepitve, je napovedal in ob tem poudaril, da sistemske rešitve še ni.

Spomnil je, da domovi za starejše že v razmerah brez potrjenih okužb nimajo dovolj delavcev za izvajanje osnovnih dnevnih storitev za stanovalce, kot so pomoč pri hranjenju, oblačenju, slačenju in osebni higieni.

Zaradi slabšanja epidemiološke slike je ministrstvo za zdravje v četrtek domovom starejših poslalo priporočilo, naj obiske omejijo na eno zdravo osebo, ki izpolnjuje pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT), na stanovalca, je v odgovoru za STA zapisal Sahernik.

Obiskovalci morajo ob obisku tako predložiti dokazilo o negativnem rezultatu PCR-testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali dokazilo hitrega testa, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa. Vstop je mogoče tudi s predloženim covidnim potrdilom v elektronski ali papirnati obliki oz. dokazilom o polnem cepljenju.

Vlada je sicer na četrtkovi dopisni seji s sklepom podaljšala ukrep iz zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19, ki omogoča direktorjem socialnovarstvenega zavoda, da omeji stike stanovalcev in zapuščanje zavodskega območja, če z drugimi možnimi ukrepi ni mogoče doseči omejevanja širjenja epidemije. “Omejitev se lahko odredi le za čas in v obsegu, ki je nujno potreben za zagotovitev njenega namena. Zavod med trajanjem ukrepa ob upoštevanju svojih realnih možnosti spodbuja druge načine ohranjanja stikov stanovalcev z njihovimi družinskimi člani in drugimi osebami, v skladu z njihovimi individualnimi potrebami,” je vlada zapisala v četrtkovem sporočilu za javnost, kjer so dodali, da ukrep podaljšujejo do konca junija.

Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so za STA izrazili pričakovanje, da se bo glede na naraščanje števila okužb v populaciji število okužb povečalo tudi v domovih.

Po njihovih podatkih je velika večina stanovalcev cepljena in so doslej zbolevali redko oz. so večinoma imeli lažji potek bolezni. Minister Janez Cigler Kralj je skupaj z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem že pred božičem pozval direktorje socialnovarstvenih zavodov k cepljenju stanovalcev in zaposlenih s tretjim odmerkom nemudoma po preteku treh mesecev od prejema drugega, so pojasnili.

Ob tem dodajajo, da se v domovih izvaja tudi cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam. Prav tako morajo socialnovarstveni zavodi poskrbeti za ustrezno organizacijo ekip svojih zaposlenih, da bodo pripravljeni na morebiten močan porast okužb med njimi in da ne bo motena ali ogrožena oskrba najranljivejših, so še sporočili.

Dogodki

Ob povečanju karanten zaposlenih zaradi širjenja koronavirusne različice omikron obstaja nevarnost, da bo treba zmanjšati nastanitvene zmogljivosti z zapiranjem oddelkov in bivalnih enot, je za STA pojasnil sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik. Zdravstveno ministrstvo medtem domovom starejšim priporoča omejevanje obiskov.