Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester v sindikatu opozorili na nerešena vprašanja. Izpostavili so, da “bijejo plat zvona”

Letošnji praznik medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) so ob tem vnovič opozorili na težave in nerešena vprašanja zaposlenih.
170729759_3689546394489237_5954861794860790739_n

Ob prazniku so v SDZNS opozorili, da kljub številnim pogajanjem s pristojnimi, sklenjenim dogovorom in danim obljubam, težave in nerešena vprašanja ostajajo in ni premika na bolje. Po dobrem letu od začetka spopadanja z epidemijo covida-19 so še dodatno prišle v ospredje vse težave, ki se jih zavedajo že leta, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so opozorili, so zaposleni v zdravstveni negi izčrpani, kolektivi pa kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni že v običajnih razmerah, v času epidemije pa se je problematika še potencirala.

Že desetletje se borimo za dostojne ter za uporabnike in zaposlene primerne kadrovske standarde in normative. Čakamo, a vse manj potrpežljivo in z razumevanjem, na politično voljo odločevalcev,” so zapisali. Dodali so, da so stroka in sindikati o teh vprašanjih že dlje časa usklajeni, politika pa na zaposlene v zdravstveni negi gleda zgolj skozi perspektivo denarja in stroška.

Izpostavili so, da “bijejo plat zvona”, ko opozarjajo na odhajanje kadra v tujino in iz poklica, v katerem se kandidati že danes ne prijavljajo na kadrovske razpise.Vse projekcije jasno kažejo, da bo z leti zgolj še slabše,” opozarjajo.

V sindikatu so se ob današnjem prazniku vsem medicinskim sestram in tehnikom zdravstvene nege zahvalili za predano opravljanje njihovega poklica in vztrajanje tudi v najzahtevnejših trenutkih.

Mednarodni dan medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege obeležujemo obletnico rojstva Florence Nightingale, ki je vpeljala prvo formalno izobraževanje za medicinske sestre ter postavila podlago za razvoj zdravstvene nege kot stroke.

V Sloveniji ga bodo obeležili tudi z virtualnim kongresom zdravstvene in babiške nege na temo globalnih izzivov za razvoj in prihodnost zdravstva.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.