Search
Close this search box.

Ob državnem prazniku v Slovenj Gradcu: Dušan Stojanovič: “Država smo mi vsi.” (FOTO)

Proslavo ob dnevu državnosti so pripravili v Kulturnem domu Slovenj Gradec, slavnostni govornik na prireditvi je bil Dušan Stojanovič, poslanec v državnem zboru.

Kulturnem domu v Slovenj Gradcu so pripravili osrednjo občinsko proslavo ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik na prireditvi je bil koroški poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Dušan Stojanovič. Proslave so se udeležili tudi mnogi pomembni gostje, med njimi ministrico za zdravje Republike Slovenije, dr. Valentina Prevolnik Rupel, župan Tilen Klugler, podžupan dr. Peter Pungartnik, podžupanja Martina Šisernik, direktorica občinske uprave Darja Vrčkovnik, predstavniki veteranskih organizacij, častne občanke in občani ter mestni svetniki.

Triintrideset let je že od tedaj, ko je bila sedma kitica Prešernove Zdravljice v slovenskem hramu demokracije, tedaj še v Skupščini Socialistične republike Slovenije, prvič zapeta kot himna. Dogodek je bil pomembno simbolno dejanje prizadevanj za formalno uveljavitev slovenske narodne samobitnosti – ustanovitev lastne države slovenskega naroda, ki jo je slovenska skupščina razglasila 25. junija 1991. Odtlej nas je slovenska himna že ničkolikokrat povezala v veselju in ponosu ter v nas “budila up”.

“Praznovanje in obeležitev državnih praznikov je vsakič znova priložnost za rekapitulacijo dosežkov, napredka in stopnje razvitosti. Državni praznik je najvišji, saj bi brez njega, vseh ostalih praznikov ne bi mogli praznovati in moramo biti še toliko bolj spoštljivi do zgodovinskih dosežkov svojih predhodnikov“, je svoj slavnostni govor pričel Dušan Stojanovič.

V nadaljevanju je povedal, da je našim predhodnikom uspelo s svojo preudarnostjo, modrostjo, včasih z orožjem doseči, da danes živimo v samostojni in moderni v mednarodni skupnosti pa prepoznavni, spoštovani in slišani državi.

Prav to nas lahko navdaja s samozavestjo, tudi kadar se pogovarjamo o trenutnih svetovnih izzivih v krogu podobno mislečih, demokratičnih in naprednih držav, tako v okviru evropskih integracij kot znotraj narodov OZN in varnostnega sveta. Naš glas v mednarodni skupnosti mora odmevati.

“Triintrideset let mineva od trenutkov, ki so zaznamovali našo državo, našo občino, vse nas in ki so zapustili neizbrisen pečat ter o tem kako prelomni so bili tedanji junijski dogodki. Zapokale so puške, preletavala so nas letala, pomembno je postalo preživetje. Žal trem našim občanom, Željku, Vinku in Bojanu ni bilo dano dočakati miru. Nikoli jih ne smemo pozabiti”, je tedanje dogajanje povzel Stojanovič.

Članstvo v mnogih integracijah nam daje moč in glas, da vplivamo tudi na svetovno politiko in usmeritve, je o pomenu neodvisnosti dejal Stojanovič. Brez samostojne Slovenije bi bila tudi Evropa siromašnejša.

Priznam, da smo kot mlada demokracija vsekakor izpostavljeni izzivom, morda smo kje orali tudi napačno pot, a iz napak se je potrebno učiti, stopiti skupaj in jih popraviti. Za nas, za naše zanamce, za vse, ki jim delimo vrednote, na katerih je zrasla naša domovina. Vrednote, ki jih še posebej v Slovenj Gradcu, mestu glasniku miru, negujemo in jih tudi živimo.

Država, njena državnost, suverenost, prepoznavnost in predornost, uspešnost in dosežki, za vse to smo odgovorni in soodgovorni vsi. Vsi njeni državljani. Državljanstvo je pogodba, ki jo sprejmemo in jo podpišemo v osebnem dokumentu. Odgovornost in spoštovanje tako v obveznosti kot uživanje pravic, ki nam jih ta pogodba nudi. Država smo mi vsi in natanko takšna bo, kakršni bomo mi sami. Premalo nas je, da bi se delili. Preveč je dejavnikov in deležnikov, ki bi naše deljenosti želeli. Zato nas bo tudi v prihodnjih izzivih reševala enotnost, s kakršno smo se v zgodbo o samostojnosti, neodvisnostjo in državnosti podali pred triintridesetimi leti. In s kakršno smo pred natanko dvajsetimi leti vstopili v Evropsko družino narodov”, je pomen države opisal Stojanovič.

Nato je nadaljeval:Država smo mi vsi podjetniki, kmetje. Država smo športniki, ki nas vsakič znova navdušujejo in poenotijo, znanstveniki na katere smo ponosni, umetniki, ki nas navdihujejo, inovatorji ki so vodilo napredka. Država ste mladi, ki morate biti uslišani in slišani, kajti prihodnost Slovenije bo kmalu v vaših rokah. Država ste upokojenci, ki ste prispevali k blaginji in razvoju Slovenije, država ste tudi vsi tisti, ki živite pod pragom revščine. Država je okvir, ki mora poskrbeti za dostojanstvo slehernega izmed nas in hkrati je država zaveza, da lahko vsakdo izmed nas uživa temeljne človekove pravice, svoboščine, temeljno varnost in zaščito.”

Ob koncu je še dejal: “Izjemno hvaležen in počaščen sem, da sem vas lahko danes nagovoril v imenu Državnega zbora RS Slovenije. Naj živi in se razvija, naj se bogati in prosperira, naš Slovenj Gradec. In naj nas navdušuje in navdihuje, vsakič znova, ko se takole zberemo, da počastimo spomin na pretekle dosežke.

Zahvalil in omenil je tudi:In ker ga ni čez tradicijo, se iskreno zahvaljujem tudi našemu pihalnemu orkestru Slovenj Gradec pod utečeno taktirko Petra Valtla, ki vsako leto glasbeno podpre našo slovesnost in na široko odpre slovenjgraška vrata preostalim dogodkom, ki bodo popestrili letošnje slovenjgraško poletje, v katerem vam želim čim bolj stabilno vreme in posledično čim manj pretresov, kot smo jim bili priča v preteklem poletju ter veliko druženja ob uspehih naših športnikov, trenutno nogometašev, kasneje pa tudi olimpijcev.”

V kulturnem programu je nastopil Pihalni orkester Slovenj Gradec z dirigentom Petrom Valtlom in glasbeno gostjo Nušo Derendo.  

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Proslavo ob dnevu državnosti so pripravili v Kulturnem domu Slovenj Gradec, slavnostni govornik na prireditvi je bil Dušan Stojanovič, poslanec v državnem zboru.