Search
Close this search box.

Ob dnevu zdravja še več preventivnih dejavnosti

FOTO: NIJZ

Na Koroškem se vsako leto v začetku aprila zvrsti precej prireditev z namenom osveščanja javnosti o pomenu zdravega načina življenja. 7. aprila namreč že skoraj 70 let obeležujemo svetovni dan zdravja. Tudi letos bodo različne organizacije v sodelovanju pripravile več izobraževalnih dogodkov.

Letošnji svetovni dan zdravja bo namenjen prepoznavanju in obvladovanje depresije v vseh življenjskih obdobjih. Depresija ni značajska šibkost ali pomanjkljivost, je bolezen, ki lahko prizadene vsakogar. Mnogokrat je ne prepoznamo in posamezniki ne poiščejo ustrezne pomoči. Tudi zato nas letošnje geslo Svetovne zdravstvene organizacije ob svetovnem dnevu zdravja opogumlja Spregovorimo o depresiji. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je v Sloveniji v obdobju 2008-2015 število prvih obiskov pri zdravniku z zabeleženo diagnozo depresije znižalo, obenem pa se je v istem obdobju število obiskov z diagnozo reakcije na hud stres precej zvišalo. V zadnjih letih je v Sloveniji v porastu tudi število predpisanih antidepresivov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne bo v tem tednu v sodelovanju z drugimi organizacijami izvajal različne aktivnosti. Že danes so v Trgovskem centru Mercator v Slovenj Gradcu in na Tretji OŠ Slovenj Gradec predstavili program Svit z napihljivim modelom debelega črevesa, jutri, v sredo 5.4., pa bodo v Gasilskem domu Kotlje ob 18-ih pripravili predavanje Zdrav življenjski slog v sodelovanju s Koronarnim klubom Mežiške doline in Občino Ravne na Koroškem. Aktivnosti se bodo nadaljevale tudi v četrtek v Kulturnem domu v Črni na Koroškem, kjer bodo ob 16-ih v okviru projekta Dan za zdravje predstavili kazalnikov zdravja v občini, izvedli delavnico za otroke ter predstavili vire pomoči in preventivne programe v regiji. V soboto pa bo dogodke ob dnevu zdravja zaokrožil tek zdravja v organizaciji Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec.

 

 

Dogodki

Več iz istega kraja