Search
Close this search box.

Ob Dnevu sajenja medovitih rastlih na Ravnah posadili več kot 100 sončnic

V okviru Dneva sajenja medovitih rastlin je v soboto, 23. marca 2024, na Ravnah na Koroškem potekalo več zanimivih in precej osveščevalnih aktivnosti.

Dan sajenja medovitih rastlin je projekt, ki ga je zasnovala evropska čebelarska skupnost z namenom poudariti ključno vlogo opraševalcev, predvsem čebel, v našem ekosistemu ter spodbuditi večjo prisotnost medovitih rastlin v Sloveniji.

Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti ZKŠTM Ravne je v sodelovanju z Društvom tabornikov Rod Koroških jeklarjev in Čebelarskim društvom Ravne pripravil poseben dogodek, ki je udeležencem omogočil, da so se seznanili z delom v čebelnjaku ter aktivno prispevali k zasaditvi novih medovitih rastlin.

Poleg osrednjega dogodka, ki so potekale pri učnem čebelnjaku na Javorniku, so v sklopu dogodka potekale tudi druge aktivnosti:

Gimnazija Ravne je opravila analizo rastja na okoli 100 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga bbodo preuredili v cvetoči travnik. V ta namen bodo izbrali rastline, ki bodo ohranile biotsko raznovrstnost in avtohtonost.

Taborniki Rod Koroških Jeklarjev Ravne na Koroškem so zasadili 110 sončnic, ki bodo zasijale v soncu, nahranile čebelice in polepšale naselje Javornik.

Tabornice in taborniki Roda Koroških Jeklarjev Ravne na Koroškem so ob Dnevu sajenja medovitih rastlin na Ravnah zapisali: ”Ravnokar smo zaključili skupno akcijo s Čebelarskim društvom Ravne na Koroškem. Nam zelo ljuba akcija in vsako leto zelo uživamo v njihovi družbi. Ampak vsako leto imamo po končani akciji grenek priokus. Zakaj? Vedno znova namreč poberemo ogromno količino smeti, ki jih ljudje odvržejo v naravo. Toliko lepega kot nam nudi narava in mi tega ne znamo ceniti in spoštovati. Veliko majhnih stvari lahko počnemo, s katerimi našo predrago Zemljo čuvamo, da bo tako čudovita tudi za generacije, ki bodo prišle za nami. Ena izmed njih je tudi pravilno odlaganje in ločevanje naših smeti. Če bi vsak izmed nas smeti spravil tja kamor sodijo, ne bi rabili vsako leto znova pospravljati te nesnage. Narava ni smetišče!”

Ter dodali še: ”In draga naša Zemlja, mi te bomo z največjim veseljem znova in znova ohranjali čisto in tako prečudovito kot si!”

”Iskrena hvala tabornikom Roda Koroških Jeklarjev Ravne na Koroškem tudi za medoviti rastlini in rutico slovenskih tabornikov, ki smo jih prejeli kot darilo ob 110. obletnici ustanovitve. Moramo reči, da se rutica čudovito ujema s čebelarskimi barvami. V veliko veselje in čast nam je sodelovati z vami. Srečno in se vidimo naslednje leto,” so dodali ravenski čebelarji.

Vir: ravne.si

Dogodki

V okviru Dneva sajenja medovitih rastlin je v soboto, 23. marca 2024, na Ravnah na Koroškem potekalo več zanimivih in precej osveščevalnih aktivnosti.