Ob 60-letnici Bralne značke predstavitev ilustrirane dopisnice in priložnostnega poštnega žiga

Koroško filatelistično društvo iz Raven na Koroškem bo v sodelovanju z Občino Prevalje, društvom Bralna značka Slovenije in Osnovno šolo Franja Goloba Prevalje izdalo ilustrirano dopisnico Pošte Slovenije - 60 let Bralne značke. Skupaj bodo pripravili novinarsko konferenco, na kateri bodo dopisnico, žig in gibanje Bralna značka še podrobneje predstavili.
FOTO: KFD

Bralna značka praznuje 60 let.

Bralno značko sta kot dobro mentorsko prakso spodbujanja v šolskem letu 1960/1961 osnovala profesor slovenščine Stanko Kotnik in pisatelj Leopold Suhodolčan na osnovni šoli na Prevaljah. Poimenovala sta jo tekmovanje za Prežihovo bralno značko. Bralna značka se je v naslednjih letih razširila po slovenskem prostoru in med vse generacije. Prežihovi bralni znački se je pridružila cela vrsta drugih , poimenovanih po slovenskih pisateljicah in pisateljih, nastala je Zveza bralnih značk pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, v začetku 90-ih let je gibanje dobilo geslo S knjigo v svet in maskoto Ostržka, je zapisala Petra Potočnik v Biltenu Pošte Slovenije.

Polona Potočnik je še dodala, da danes “Bralna značka vsako leto povezuje okoli 140. 000 bralcev različnih generacij, ki jih pri branju podpirajo učitelji, knjižničarji, ustvarjalci …” Deluje preko meja in je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine. Njen cilj pa je podpirati vseživljenjski razvoj bralne kulture in bralne pismenosti.

FOTO: KFD

Kot je zapisano na strani društva je bila planirana je organizacija širša javna prireditev promocije omenjene ilustrirane dopisnice, vendar trenutni ukrepi pri kulturnih dogodkih še vedno omejujejo večjo organizacijo dogodkov. Vseeno bo v avli Občine Prevalje na ogled postavljena priložnostna filatelistična razstava na temo “Koroški pisatelji in Bralna značka”. Postavljena bo predvidoma od jutri do 31. 3. 2021 v vitrinah, ki so v lasti Koroškega filatelističnega društva.

VIR: Pošta, KFD

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije