Ob 400. obletnici jeklarstva v Mežiški dolini priložnostna poštna znamka

Pošta Slovenije je ob letošnji 400. obletnici jeklarstva v Mežiški dolini izdala priložnostno poštno znamko, ki je v prometu od danes. Koroško filatelistično društvo pa je ob tem v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem in štirimi občinami Mežiške doline pripravilo tudi poseben spominski filatelistični sklop.
400-let-jeklarstva-v-Meziski-dolini

Ob letošnji 400. obletnici jeklarstva v Mežiški dolini je bilo sicer načrtovanih več prireditev, a je in še bo izvedba načrtovanega programa tako zaradi okoliščin ob pojavu novega koronavirusa kot tudi deloma zaradi pomanjkanja sredstev okrnjena.

Ne glede na to pa je danes, kot je na Ravnah na Koroškem poudaril predsednik Koroškega filatelističnega društva Jože Keber, pomemben dan za spomin na jeklarstvo v dolini in tudi za samo Mežiško dolino, saj je Pošta Slovenije v promet dala novo priložnostno poštno znamko v počastitev 400-letnice jeklarstva v Mežiški dolini.

Pošta Slovenije je od osamosvojitve do danes izdala prek 1300 poštnih znamk, znamk, ki so povezane z Mežiško dolino, pa je po Kebrovih besedah malo. Današnja je 14. po vrsti, pobudnikov za njen izid pa je bilo več.

Danes predstavljena znamka ima nominalo A in je vredna 55 centov, Pošta Slovenije pa jo je izdala v nakladi 40.000 kosov. Znamko je oblikoval Edi Berk na osnovi fotografije znanega koroškega fotografa Toma Jeseničnika. Motiv na znamki pa je postopek valjanja v družbi Sij Metal Ravne.

Znamko spremljata ovitek prvega dne in žig prvega dne, ki je danes v uporabi na pošti na Ravnah na Koroškem. Filatelistični sklop, ki ga je oblikoval arhitekt Borut Bončina, pa sestavljajo še trije priložnostni ovitki in spominska kartica, na vseh štirih poštah Mežiške doline pa so danes v uporabi spominski poštni žigi. Hkrati je na ogled tudi filatelistična razstava v avli mestne hiše na Ravnah na Koroškem.

Začetki jeklarstva v Mežiški dolini segajo v leto 1620, ko so v Črni na Koroškem začele obratovati prve fužine, železarstvo oz. jeklarstvo pa se je nato razvijalo po dolini. Ob tem pa je pomembno, da se je jeklarska dejavnost v prostoru ohranila do danes, da imamo še danes uspešna jeklarska in kovinsko-predelovalna podjetja, ki imajo svoj razvoj, vlagajo v inovativnost in so konkurenčna na evropskih in svetovnih trgih, pa je na novinarski konferenci na Ravnah med drugim dejala kustosinja Koroškega pokrajinskega muzeja Karla Oder.

Župan Občine Ravne na Koroške Tomaž Rožen pa je poudaril, da so na Ravnah ponosni na obletnico in da se bodo v prihodnje potrudili, da pridobijo sredstva za praznovanja, ki bi pustila bolj trajen pečat tej obletnici. “Trdno se zavedamo te naše preteklosti, ki kroji našo sedanjost. In tudi zaradi nje močno in jekleno zremo v prihodnost,” je dodal Rožen.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije