Search
Close this search box.

Ob 103. obletnici smrti Franja Malgaja na Dobrijah pripravili slovesnost s pestrim kulturnim in glasbenim programom (FOTO)

Na Ravnah na Koroškem je danes potekala spominska slovesnost ob 103. obletnici smrti Franja Malgaja (1894-1919), ki sta jo pripravila Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj in Občina Ravne na Koroškem, v sodelovanju z Gimnazijo Ravne na Koroškem.

Na slovesnosti, ki je potekala pri Malgajevem spomeniku na Dobrijah, sta kot slavnostni govornici prisotne nagovorili Anja Stražišnik in Hana Gorenšek, dijakinji Gimnazije Ravne na Koroškem. Zbrane pa sta pozdravila tudi župan ravenske občine dr. Tomaž Rožen in predsednik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj, Vladimir Ovnič.

Slavnostni govornici sta se v govoru spomnili življenja Franja Malgaja, zaključili pa v duhu aktualnih razmer: »Malgajevo življenje, njegovo junaštvo, ljubezen do lastne zemlje in domovine, se dotakne tudi nas mladih, še posebno v teh kriznih časih, ko v Evropi ponovno ni miru. Bili smo prepričani, da smo se iz zgodovine 1. in 2. svetovne vojne kaj naučili. Velikokrat se namreč sploh ne zavedamo vrednosti miru, saj nam ta k sreči še ni bil odvzet. Vsakršna grožnja, ki potencialno predstavlja motenje našega miru, nam vzbuja občutke strahu in groze. Zaradi trenutnega dogajanja v Ukrajini se tako počutimo pretresene in tesnobne in ne znamo si predstavljati, kako se počutijo tisti ljudje, ki jih je vojna neposredno prizadela. Menimo, da je najpomembnejše, da ostanemo solidarni in pomagamo drug drugemu.«

Za kulturni program in glasbeni vložek so poskrbeli člani Pihalnega orkestra železarjev Ravne na Koroškem, Moški pevski zbor PGD Ravne na Koroškem, mlada virtuozinja na harmoniki Danaja Grebenc. Na prireditvi, na kateri so večinski del kulturnega programa pripravili dijaki ravenske gimnazije, so sodelovali še mladi glasbeniki Nuša Perenda, Aljaž Paradiž, Tinkara Lednik in Anže Paradiž, ki so pripravili tudi recitacije, za kar se jim je moderator Aljaž Verhovnik, tajnik KDD Franjo Malgaj in podžupan ravenske občine, še posebej zahvalil.

Počaščeni smo, da smo na letošnji slovesnosti v pripravo slavnostnega nagovora ter kulturnega programa vključili dijakinje in dijake Gimnazije Ravne na Koroškem. Naše društvo tudi sicer, že od samega začetka delovanja, vzorno in aktivno sodeluje z gimnazijo. Zato nas veseli, da je bila Gimnazija Ravne v letu 2021 tudi prejemnica Maistrovega priznanja, katerega ob prazniku generala Maistra, podeljujejo Zveza društev »General Maister«, v sodelovanju z občinama Kamnik in Maribor,” je med drugim dejal Verhovnik.

Na slovesnosti se je kljub deževju, zbralo precej udeležencev. Med njimi so bili tudi tradicionalni pohodniki po Malgajevi poti in praporščaki. Skupna delegacija Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj in Združenja borcev za vrednote NOB Ravne na Koroškem pa je ob tej priložnosti položila venec k spomeniku, ki je posvečen Franju Malgaju in tovarišem, ki so padli v borbi za Koroško v obdobju 1918-1945. Na spomeniku so znani verzi velikih pesnikov, domoljubov, na eni strani Vojanova – Rudolfa Maistra, na drugi pa partizanskega pesnika Kajuha, katerega 100. obletnice rojstva se spominjamo letos.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Na Ravnah na Koroškem je danes potekala spominska slovesnost ob 103. obletnici smrti Franja Malgaja (1894-1919), ki sta jo pripravila Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj in Občina Ravne na Koroškem, v sodelovanju z Gimnazijo Ravne na Koroškem.