Search
Close this search box.

V Velenju se ponedeljkom znova odpira tamkajšnja mestna občina

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v četrtek opravili 1193 testiranj in potrdili 36 novih okužb s koronavirusom, skupaj doslej 1304. Zaradi covida-19 je v četrtek umrlo pet bolnikov, doslej skupaj 66. V četrtek je bilo hospitaliziranih 95 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 28, osem so jih odpustili v domačo oskrbo. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je ocenila, da je epidemija novega koronavirusa pod nadzorom. Ker projekcije kažejo na upad števila okuženih, se lahko postopoma začne odpirati javno življenje. A virus ne bo kar izginil, zato bodo tudi v prihodnje obstajale možnosti izbruhov.

LJUBLJANA – Vlada bo danes obravnavala predloge popravkov prvega in osnutek drugega protikoronskega zakonskega paketa, je napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki pa vsebine predlogov še ni mogel podrobneje komentirati. Izpostavil pa je, da je naklonjen uvajanju t. i. vrednotnic, s katerimi bi pomagali turističnim agencijam.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja in vladi naložilo, da mora takoj po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov iz odloka. Ob upoštevanju strokovnih razlogov mora nato ukrepe podaljšati, spremeniti ali odpraviti, o tem pa obvestiti javnost, so sporočili iz ustavnega sodišča.

LJUBLJANA – Zaščitne maske, ki jih je država zaradi koronavirusa konec marca naročila pri podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač, so po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška narejene iz netkanega blaga, torej materiala s svojim imenom in certifikatom. “Da so to maske iz papirja, je zavajanje,” je poudaril.

LJUBLJANA – Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) letos v šestem in devetem razredu osnovne šole odpade, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, še prej pa je o tem poročal Dnevnik. Matura vsekakor bo, je za Dnevnik dejala ministrica Simona Kustec. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.

ŠMARJE/LJUTOMER – Župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš po dobrem mesecu dni od izbruha novega koronavirusa v tej občini ocenjuje, da se stanje umirja. Po zadnjih objavljenih podatkih NIJZ ima v tej občini stalno prebivališče 155 potrjeno okuženih, kar je šest več kot teden dni prej. Velik del okuženih odpade na tamkajšnji dom upokojencev. V domu starejših občanov Ljutomer je četrtkovo testiranje pokazalo okužbo z novim koronavirusom pri štirih ljudeh, pri devetih okuženih pa je bil test negativen in so torej ozdraveli. Skupno so potrdili 102 okužbi, skupno število ozdravelih pa je 26. Trenutno število obolelih je tako 76.

LJUBLJANA – Pred ljubljansko infekcijsko kliniko so odprli nove ‘kontejnerske’ sprejemne ambulante za okužene z novim koronavirusom, tiste s sumom na okužbo in kontrolne preglede že ozdravelih. V UKC Ljubljana so sicer ta teden povečali število ambulantnih pregledov. Zaostanke bodo zmanjševali tudi s podaljšanjem delovnega časa in delom ob vikendih.

LJUBLJANA – Komisija RS za medicinsko etiko je nosilce izvedbe širšega testiranja prebivalstva, ki bo ustvarilo jasnejšo sliko o številu okuženih z novim koronavirusom, zaprosila za dopolnitve vloge. A ker gre za manjše dopolnitve, lahko raziskava v prihodnjem tednu kar se tiče etične komisije steče, je za STA povedal predsednik komisije Božidar Voljč. Dokončno zeleno luč bo komisija dala raziskavi po prejetju vseh dopolnil, je dejal Voljč. Raziskava naj bi tako stekla že v ponedeljek.

LJUBLJANA – Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) poziva Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS), Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN) in Banko Slovenije, naj predstavijo “resne analize”, ki bi opravičevale priporočila in oz. odredbe o neizplačevanju dividend. V VZMD takim navodilom in zahtevam “ostro nasprotujejo” ter protestirajo zoper predvidene kazni za izplačevalce. Hkrati pozdravljajo pozitivne zglede družb, ki sledijo svojim zavezam do vlagateljev in predlagajo ustrezne dividende – ponekod tudi rekordne, so zapisali v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA – Unicredit Banka Slovenija bo svoje dobavitelje v Sloveniji podprla s takojšnjo obdelavo prejetih faktur in skrajšanim rokom plačila – ta bo izvedla takoj po prejemu faktur in po izvedbi vseh standardnih kontrol. S tem želijo dobaviteljem skrajšati obdobje med nastalimi stroški in prejetimi prilivi ter zagotoviti plačila pred dejansko zapadlostjo faktur, kar bo podjetjem omogočilo učinkovitejše upravljanje z obratnim kapitalom, so zapisali v sporočilu za javnost.

VELENJE – V Velenju bodo s ponedeljkom znova odprli tamkajšnjo mestno občino. “V zadnjem tednu smo preverjali interes ponudnikov in pripravili ukrepe, ki bodo zagotavljali varnost in zdravje obiskovalcev in ponudnikov na tržnici. Tako bodo prihodnji teden svojo ponudbo občankam in občanom ponudili lokalni ponudniki, ki bodo to želeli in ki so pred zaprtjem tržnice prodajali v prodajnih hiškah ob Cankarjevi ulici,” so pojasnili na velenjski mestni občini. Sčasoma se jim bodo pridružili tudi ostali ponudniki ob Centru Nova in v atriju pri Kavarni Lucifer, so navedli.

SVET

PEKING/LONDON – Kitajska je po kritikah francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nekaterih drugih zahodnih voditeljev glede ravnanja po izbruhu novega koronavirusa pozvala k enotnosti v boju proti pandemiji covida-19. Zavrnila je tudi očitke, da je prikrivala podatke o razsežnosti epidemije. Macron je v pogovoru za časnik Financial Times dejal, da se je na Kitajskem očitno zgodilo marsikaj, za kar ne vemo. Ocenil je tudi, da je gospodarska in zdravstvena kriza, ki jo je sprožila pandemija, trenutek resnice za EU. Zavzel se je za solidarnost v uniji.

BERLIN – Stopnja kužnosti z novim koronavirusom se je v Nemčiji po navedbah inštituta Robert Koch zmanjšala. Glede na v četrtek objavljeno raziskavo trenutno niti ni nujno, da okužena oseba okuži drugo osebo, zaradi česar tudi upada število novo potrjenjih okužb. Stopnja kužnosti je 0,7. Minister za zdravje Jens Spahn je ocenil, da so bili ukrepi v državi uspešni in da je izbruh pod nadzorom. Pojasnil je, od 12. aprila beležijo več novo ozdravljenih kot novookuženih.

RIM – V Italiji, eni najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, šol verjetno še ne bodo odprli prihodnji mesec, je povedala šolska ministrica Lucia Azzolina. Vlada bo odločitev o tem sprejela v prihodnjih dneh. Zagotovila je še, da bo vlada staršem, ki morajo biti zaradi skrbi za otroke doma, omogočila dodaten starševski dopust in razširila otroški dodatek.

MADRID – V Španiji je zaradi covida-19 doslej umrlo 19.478 ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje. V zadnjih 24 urah je umrlo 585 bolnikov. Ob tem so izpostavili, da podatka ni mogoče primerjati s prejšnjimi dnevnimi podatki, ker so spremenili metodologijo, da bi poenotili statistične podatke regij. Iz 17 avtonomnih regij morajo tako odslej posredovati samo podatke o tistih mrtvih, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili tudi 5200 novih primerov okužbe, skupno 188.000.

BRUSELJ – V Belgiji je število smrtnih žrtev zaradi koronavirusne bolezni 19 preseglo 5000. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 313 novih smrtnih primerov covida-19, skupaj pa 5163. Do sedaj so v državi potrdili 36.138 okužb, v zadnjem dnevu 1329.

KOEBENHAVN – Danska namerava prihodnji teden v okviru rahljanja ukrepov, ki so jih uvedli zaradi koronavirusa, omogočiti delovanje še več storitvam in podjetjem, med drugim frizerjem, so sporočili iz vlade. Že v sredo so na Danskem začeli odpirati šole, upajo pa, da se bodo lahko počasi popolnoma vrnili v normalno življenje.

STOCKHOLM – Švedska vlada je napovedala, da bo okrepila število testiranj za novi koronavirus, še vedno pa ne namerava sprejeti kakšnih strožjih ukrepov za omejitev gibanja. Okrepljeno testiranje bodo začeli izvajati v prihodnjih tednih, najprej v ključnih panogah. Na Švedskem so do četrtka potrdili 12.540 okužb z novim koronavirusom, od tega 1333 smrti.

OSLO – Norveška je začela uporabljati mobilno aplikacijo za sledenje posameznikom, s čimer želijo preprečiti ponovno širitev novega koronavirusa. Aplikacija, katere uporaba ni obvezna, posamezniku sporoči, ali je bil v bližini človeka, okuženega s koronavirusom. Uporabniki so anonimni.

WASHINGTON – Ameriške diplomate je že leta 2018 skrbela biološka varnost v laboratoriju v kitajskem mestu Wuhan, od koder so kasneje prvič poročali o novem koronavirusu, je razvidno iz dokumentov State Departmenta. Dokumenti, o katerih poroča ameriški časnik Washington Post, so obudili teorijo, da je novi koronavirus ušel iz laboratorija.

ŠPORT

LJUBLJANA – Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec ter generalni sekretar OKS Blaž Perko sta se sestala z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec ter njeno ožjo ekipo. Na ministrstvu so se dogovoril, da bodo ukrepe za pomoč športu ter njegovo ponovno oživljanje usklajevali prihodnji teden. Te pogovore in usklajevanja na operativni ravni so za STA potrdili tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Po usklajevanju s strokovnima deloma MIZŠ in OKS je v četrtek predvidena tudi seja vlade, kjer bodo govorili tudi o ukrepih za pomoč športu, ter prav tako v četrtek ob 14. uri seja izvršnega odbora OKS.

CELJE – Športniki, ki jih podpira Pivovarna Laško, se bodo naslednji teden udeležili delovne akcije v Savinjski dolini. Skupaj bodo opravljali osnovna dela v nasadih in s tem pomagali pivovarni in hmeljarjem, ki se v težkih časih zagotovo spopadajo s težavami pri najemu sezonskih delavcev. Poleg deskarja Roka Marguča bodo na delovni akciji med drugimi prisotni tudi nogometaši Maribora, rokometaši Celja in skakalci.

GLASGOW – Vodilni škotski epidemiolog Devi Shridar je opozoril prireditelje kolesarske dirke po Franciji, naj se ne igrajo z zdravjem ljudi in naj dirko enostavno odpovedo. Konec avgusta, ko je novi termin začetka dirke, po njegovem razmere ne bodo dovoljevale tekmovanja, še posebej, če bodo ob progi prisotni gledalci.

LEEDS – Legenda nogometnega kluba Leeds in njegov rekorder po številu nastopov Norman Hunter je zjutraj umrl za posledicami novega koronavirusa, poročajo angleški mediji. Svetovni prvak z Anglijo leta 1966 je preminil v 77. letu starosti. V svoji karieri je osrednji branilec za Anglijo nastopil 28-krat, leta 1966 pa je postal svetovni prvak, kar je še vedno edini naslov za zibelko nogometa na velikih tekmovanjih.

MARANELLO – V Ferrarijevi tovarni so v športnem oddelku, namenjenem razvoju dirkalnikov, začeli s proizvodnjo ventilov za respiratorje ter pripomočkov za posebne medicinske maske za boj zdravniškega osebja proti novemu koronavirusu, je sporočila uradna spletna stran formule 1. Italija je ena najbolj prizadetih držav zaradi bolezni covida-19, ki je zahtevala več kot 22.000 življenj, zato tisti, ki lahko, preusmerjajo svoja prizadevanja za boj proti novemu koronavirusu.

Dogodki