Search
Close this search box.

Novost v Slovenj Gradcu: Pogreb z raztrosom pepela

Komunala Slovenj Gradec je v tem mesecu na mestnem pokopališču Stari trg začela z izvajanjem nove pogrebne slovesnosti – pogreb z raztrosom pepela.

Potreba po ureditvi prostora za raztros pepela se je izkazovala že dlje časa. Ta način pokopa oz. pogrebne slovesnosti je v svetu že zelo pogost, in tudi Slovenija ni izjema. Načrtovanje in izdelava projektne dokumentacije je bila s strani Mestne občine Slovenj Gradec zaupana arhitekturnemu ateljeju Arh deko, ki je s svojim znanjem in izkušnjami pripravil kvalitetno projektno dokumentacijo. Izvedba se je pričela pozno jeseni 2022, glavni izvajalec je bilo podjetje Komunala Slovenj Gradec.

Zaradi kompleksnih struktur in specifičnih elementov in materialov je Komunala delo izvedla s pomočjo različnih podizvajalcev, strokovnjakov. Končno ureditev so izvedli to pomlad in predali objekt v uporabo. Vrednost investicije je znašala 42.916 evrov brez DDV in je bila v celoti financirana s strani Mestne občine Slovenj Gradec.

Prostor za raztros pepela je urejen kot zaključen prostor, ki je omejen z živo mejo ter tlakovanim delom z vstopnim pragom. Zeleni del je namenjen raztrosu pepela, kjer je spirala, ki predstavlja neskončnost, in to je območje, kjer se izvede raztros pepela.

Tlakovani del oz. poslovitveni prostor je v obliki dveh trikotnikov. Ograjen je z zidom, na katerem so stebri, namenjeni obeležjem oz. identifikacijskim ploščicam, z markantno piramido v vrhu trikotnika. Opredeljen je prostor za polaganje cvetja in sveč. Uporabljeni so naravni materiali različnih zaključnih obdelav, s katerimi se poudarja zasnova ureditve.

Pogrebna svečanost je povsem prilagojena željam svojcev oz. naročniku pogrebne slovesnosti. Po večini so to diskretne slovesnosti s ceremonialom v žalnici ali brez njega. Lahko je anonimni pokop brez izdelave spominske ploščice. Raztros se izvede s pomočjo posebne žare, ki je prilagojena tako, da se ji odpre dno. 

Ocenjujejo, da je zahteven projekt prostora za raztros pepela realiziran kvalitetno in tako je Mestna občina Slovenj Gradec z investicijo pridobila za svoje občane za dejanje slovesa lep, diskreten prostor, ki bo še dolgo služil namenu.

Mestno pokopališče Stari trg je s površino ograjenega dela okoli 20.000 m² in več kot 1900 grobnimi mesti največje pokopališče v Mestni občini Slovenj Gradec. Delijo ga na stari in novi del, za katerega je bil izdelan podroben ureditveni načrt. Urejati se je pričel leta 2008 in je svojo sedanjo podobo dobil leta 2019. V novem delu so predvidena različna grobna mesta. Območja so namenjena enojnim, dvojnim in žarnim grobovom ter prostorom, namenjenim za družinske grobnice oz. dvojne grobove. Poseben prostor je namenjen otroškim grobovom ter anonimnim pokopom.

Vir: SGlasnik, Gregor Andrejc

Komunala Slovenj Gradec je v tem mesecu na mestnem pokopališču Stari trg začela z izvajanjem nove pogrebne slovesnosti – pogreb z raztrosom pepela.