Search
Close this search box.

Novost v Črni: Iz centra kraja do Olimplina je postavljena prava hribovska ferata

V soboto, 20. avgusta, bodo v Črni na Koroškem odprli novo zavarovano plezalno pot oz. ferato.

Nova ferata bo obiskovalce vodila iz Črne do starta jeklenice za adrenalinske spuste Olimpline. Za gradnjo nove ferate, za katero je občina namenila 70.000 evrov, so se v Črni odločili po zelo dobrem obisku pred enim letom odprte ferate Mučevo.

Ferata, ki smo jo odprli lansko leto v Mučevem pri Žerjavu, je obiskana nad vsemi pričakovanji, kar tudi pričakujemo za novo ferato, ki je še bolj zanimiva in atraktivna. Glede na populacijo iz cele Slovenije in veliko tudi iz tujine vidimo, da je ferata aktualna zelo širokemu krogu ljudi …,” so ob tem zapisali v Planinskem društvu Črna na Koroškem.

Kot so navedli je posebnost ferate v tem, da gre dobesedno iz centra kraja, tako da lahko kar iz svojega avtomobila vstopite v ferato in to ne v krajšo-športno, temveč v pravo hribovsko ferato, ki daje občutek in doživetje gorskega sveta tako po svoji izpostavljenosti kot tudi dolžini. Za vstop v ferato je potrebnih 20 minut zložne hoje. Parkirate lahko kjerkoli v centru Črne ter se peš podate po cesti za Koprivno, čez most in že po nekaj deset metrih vas bo tabla za ferato usmerila s ceste v hrib, od tam pa po stezi nadaljujete do vstopa v ferato.

Za plezanje v ferati z odseki vmesne hoje bo povprečen feratist potreboval 3 do 4 ure. Njena osnovna varianta ima težavnost C, v sami ferati pa je več odvodov z oceno D in E, en izziv celo s težavnostjo F, za resnično vse dobro pripravljene in izkušene feratiste. Premagali boste okoli 1700 metrov dolžine in okoli 550 višinskih metrov. Več o najnovejši pridobitvi v Črni si lahko preberete tudi v spodnjem sporočilu za javnost, ki so ga pripravili v PD Črna na Koroškem.

Pri tem naj še enkrat omenimo, da bo otvoritev ferate v soboto, 20. avgusta, ob 13. uri ob vstopu v ferato, cesta iz centra Črne proti Koprivni. Vabljeni, da se je udeležite tudi vi.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
1 leto nazaj

👍💪🙏👏

Dogodki

V soboto, 20. avgusta, bodo v Črni na Koroškem odprli novo zavarovano plezalno pot oz. ferato.