Novoimenovani celjski škof Maksimilijan Matjaž prejel škofovsko posvečenje

Novoimenovani celjski škof Maksimilijan Matjaž je danes na slovesnosti v cerkvi Sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu prejel škofovsko posvečenje. V škofa ga je ob navzočnosti slovenskih škofov posvetil apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich. Ob posvetitvi je novi škof prejel tri znamenja škofovske službe: prstan, mitro in palico.
193311874_4190611210997738_3024025542323020443_n

Slovesnosti škofovskega posvečenja se je udeležil tudi kardinal Franc Rode, prav tako je bil navzoč predsednik vlade Janez Janša s soprogo. Po posvečenju sta novega škofa pozdravila predstavnika duhovnikov in vernikov v celjski škofij, dobrodošlico pa mu je izrekel tudi celjski župan Bojan Šrot.

Papež Frančišek je Maksimilijana Matjaža za novega celjskega škofa imenoval v začetku marca. Na tem mestu je nasledil Stanislava Lipovška, ki je leta 2018, ko je napolnil 75 let, odstopil.

Preberite tudi: Papež Frančišek za novega celjskega škofa imenoval Korošca Maksimilijana Matjaža

Kot je v pismu o njegovem imenovanju novemu škofu zapisal papež Frančišek, so, potem ko so nadvse pozorno preučili razmere v celjski Cerkvi, zagotovo pomislili nanj, za katerega vedo, da je vešč v teologiji in poznavanju svetih knjig in predan naporom za izobrazbo duhovščine. “Zato smo presodili, da se boš lahko goreče lotil škofovskih nalog,” je papež zapisal v pismu, ki ga je prebral dosedanji škofijski upravitelj Rok Metličar.

Nuncij se je slednjemu kot tudi upokojenemu celjskemu škofu Lipovšku zahvali za opravljeno delo. V nagovoru, ki ga je v slovenščini prebral frančiškan Miran Špelič, pa poudaril, da biti škof ni čast, ampak služenje in da je prva škofova naloga, da je koristen svojemu ljudstvu, svojim ljudem za svetost vseh. Med drugim ga je nagovoril, naj ne bo “klerikalen škof, ampak mož, ves od Boga”, naj spodbuja konstruktiven dialog in sodelovanje in se ne zapira v majhno skupino izbranih ter naj brez strahu zaupa laiškim vernikom številne odgovornosti, ki jih lahko in morajo zasedati.

Zbrane je ob koncu obreda nagovoril tudi novi škof, ki se je zahvalil vsem sodelujočim, posebej pa tudi papežu, ki ga je imel za vrednega, da mu podari svoje zaupanje.

Maksimilijan Matjaž se je rodil 23. avgusta leta 1963 v Črni na Koroškem. V duhovnika je bil posvečen 29. junija leta 1989. Do leta 1991 je bil kaplan v Zrečah. Od leta 1991 do 1995 je študiral Sveto pismo na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu ter dosegel magisterij iz bibličnih ved. Študij je nadaljeval na Papeški univerzi Gregoriani, kjer je doktoriral iz biblične teologije leta 1998. Leta 2000 je študiral svetopisemsko arheologijo na Studium Biblicum Franciscanum v Jeruzalemu.

Od leta 1998 je bil asistent na ljubljanski teološki fakulteti, od leta 2001 pa profesor-asistent na katedri za Sveto pismo in judovstvo, od leta 2011 izredni profesor za svetopisemske vede in judovstvo, od leta 2013 pa predstojnik katedre za Sveto pismo in judovstvo.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.