Search
Close this search box.

Novo podaljšanje veljavnosti vozniških in prometnih dovoljenj. Kaj pa tehnični pregledi?

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Potem ko je vlada v sredo na dopisni seji že sprejela odlok, s katerim dopušča nekatere športe v domači občini in vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine, utegne danes odločati še o sprostitvi nekaterih drugih ukrepov. To bo odvisno od današnjih podatkov o številu okuženih z novim koronavirusom ter stanja v bolnišnicah.

LJUBLJANA – Vlada je v sredo na dopisni seji izdala odlok, ki podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj do 17. junija. Do takrat je podaljšala tudi veljavnost prometnih dovoljenj, medtem ko bo prepoved izvajanja tehničnih pregledov do 17. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po dopisni seji vlade.

LJUBLJANA – Strah samozaposlenih zaradi morebitnega neizpolnjevanja pogojev za državno pomoč je odveč, saj bodo lahko sredstva v primeru samoprijave vrnili brez obresti, je v sredo zagotovil član vladne svetovalne skupine Ivan Simič. Glede težav, ki se pojavljajo pri uveljavljanju določil prvega protikoronskega zakona, pa je dejal, da so zaradi hitenja pričakovane.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče bo na današnji seji obravnavalo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti vladnega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja zunaj občin bivanja, je predvideno v predlogu dnevnega reda. Pobudnika ocene ustavnosti za zdaj na sodišču ne razkrivajo.

LJUBLJANA – Smo v petem tednu pouka na daljavo, ki je velik izziv tudi za učence s posebnimi potrebami. Čeprav večina učiteljev v centru Janeza Levca poroča o izjemni odzivnosti učencev, pa je ta pri nekaterih zaradi različnih vzrokov še vedno nizka, kar jih skrbi. S tako obliko šolanja na dolgi rok bi se lahko poglabljale socialne razlike, so prepričani.

SVET

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dejal, da so ZDA že dosegle in prešle vrhunec epidemije novega koronavirusa. Zato je napovedal, da bo danes govoril o ukrepih za začetek odpiranja gospodarstva oz. odpravljanju ukrepov družbenega distanciranja ponekod po ZDA. V ZDA so do srede zvečer našteli več kot 638.000 potrjenih okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo 30.844 ljudi. V najhuje prizadeti državi New York je bilo potrjenih skoraj 215.000 okužb in več kot 14.000 smrti, v mestu New York pa več kot 118.000 okužb in skoraj 11.000 mrtvih.

BRUSELJ – Evropski parlament se bo danes prek videopovezave sestal na dvodnevnem izrednem plenarnem zasedanju v Bruslju, na katerem bo odločal o zadnjih predlogih Evropske komisije za blaženje posledic izbruha novega koronavirusa. Na dnevnem redu sta tudi razprava in glasovanje o resoluciji o skupnem evropskem odzivanju na pandemijo.

ŠPORT

LJUBLJANA – Hokejska zveza Slovenije je že 12. marca prekinila vsa tekmovanja v državnih prvenstvih, zdaj pa je predsedstvo zveze sprejelo sklep, da sprejmejo končne uvrstitve v sezoni 2019/20. V večini kategorij prvakov v tej sezoni ne bo, ker so bila tekmovanja prekinjena pred odločilnimi tekmami, izjema so le članice, kjer je naslov pripadel Olimpiji. Pri članih so tekmovanje prekinili pred finalom, v katerem bi sicer morala igrati večna tekmeca SŽ Olimpija in Sij Acroni Jesenice.

SPA FRANCORCHAMPS – Dirke svetovnega prvenstva za veliko nagrado Belgije ne bo mogoče izpeljati tako, kot je bilo načrtovano, v letošnji že tako okrnjeni sezoni formule 1. Dirka na znamenitem dirkališču v Spa-Francorchampsu je na sporedu v nedeljo, 30. avgusta. Veliko vprašanje je, ali bo sploh mogoče izpeljati sezono 2020 v formuli 1. Tekmovalni koledar je postavljen povsem na glavo, želja je, da bi sezono začeli julija in izvedli 18 ali 19 dirk, seveda brez gledalcev na tribunah.

LOS ANGELES – Vrhunski ameriški specialist za zdravje in nalezljive bolezni Anthony Fauci, sicer direktor nacionalnega inštituta za varovanje zdravje, pravi, da je ključ do vnovičnega zagona profesionalnih športnih lig v Ameriki ta, da športniki igrajo tekme pred praznimi stadioni, torej brez gledalcev in ob upoštevanju zdravstvenih in higienskih navodil. Tako kot drugod po svetu so tudi poklicne športne lige onstran Atlantika v popolni ohromitvi zaradi pandemije novega koronavirusa.

LOS ANGELES – Center moštva Los Angeles Rams Brian Allen je prvi igralec v ameriški nogometni ligi NFL, ki se je okužil z novim koronavirusom, je danes poročal Fox Sports. Isti medij navaja, da je 24-letni Allen v zadnjih treh tednih dvakrat opravil tovrstni preizkus, obakrat pa je bil pozitiven. Zasedba iz mesta angelov sprva tega uradno ni hotela potrditi.