Search
Close this search box.

Novih 12 potencialnih kandidatov s Koroške ima možnost pridobiti podjetniška znanja

Regionalna razvojna agencija (RRA) za Koroško nadaljuje z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne podjetnike s stalnim ali začasnim bivališčem na Koroškem. V teku je drugi poziv za vključitev novih 12 udeležencev v projekt Podjetno nad izzive, v katerega bo RRA Koroška do leta 2023 skupno vključila predvidoma 80 udeležencev.

Projekt Podjetno nad izzive, imenovan PONI RRA Koroška, je nekakšen naslednik prejšnjega projekta Podjetno v svet podjetništva, v katerega je bilo do julija 2018 vključenih 150 potencialnih podjetnikov, podjetje je ustanovilo 40 oseb, 59 se jih je zaposlilo, nekateri pa so svoje ideje uresničili v drugih oblikah dela, je za STA pojasnil vodja projekta PONI RRA Koroška Boris Skudnik.

Ker v regiji po mnenju RRA Koroška še vedno ni dovolj finančnih mehanizmov za podporo ustanavljanju podjetij in financiranju v vseh fazah razvoja, nov projekt PONI RRA Koroška predstavlja dobrodošlo nadaljevanje podjetniških usposabljanj. V projekt vključeni potencialni podjetniki imajo tako možnost v štirih mesecih skozi mentorstvo in podporo razviti in uresničiti svojo podjetniško idejo.

“Posebnost projekta predstavlja zaposlitev udeležencev za čas trajanja programa na RRA Koroška, kar udeležencem omogoča ne le finančno podporo pri razvoju njihovih poslovnih idej, ampak tudi čas, ki ga lahko udeleženci namenijo izključno pridobivanju novih znanj, izkušenj in pripravi na vstop na samostojno podjetniško pot,” je pojasnil Skudnik.

Cilj projekta PONI RRA Koroška je, da udeleženci po končanem usposabljanju ustanovijo lastni poslovni subjekt, in sicer s.p., d.o.o. ali druge oblike poslovnih subjektov. V projekt bo do leta 2023 vključenih 80 potencialnih udeležencev, ki naj bi v dveh letih po zaključku usposabljanja po pričakovanjih registrirali vsaj 27 novih poslovnih subjektov.

Aktivnosti v projektu bodo izvajali za ciljno skupino potencialnih podjetnikov. To so lahko dijaki, študenti, brezposelni oz. vsi, ki želijo na samostojno podjetniško pot. Po izkušnjah RRA Koroška pa gre večinoma za ambiciozne in proaktivne posameznike.

“Poudarim naj, da projekt ne želi prispevati k povečanju prekarnosti med mladimi, temveč da iščemo oz. nudimo pomoč potencialnim podjetnikom, ki bodo ustanovili podjetja, ki bodo rasla tako v prihodkovnem, kadrovskem kot tudi družbeno odgovornem smislu,” je izpostavil Skudnik z RRA Koroška.

Prva skupina udeležencev pri projektu PONI RRA Koroška je z usposabljanjem začela 1. septembra letos, skupno pa na RRA načrtujejo, da bodo do začetka leta 2023 usposabljanja pripravili za sedem skupin. V ponedeljek je RRA Koroška objavila drugi javni poziv za vključitev 12 udeležencev, poziv je odprt do 4. decembra letos.

V projekt se lahko vključijo osebe s poslovno idejo, ne glede na starost, stopnjo izobrazbe ali status brezposelne osebe. Pogoj je le stalno ali začasno bivališče v Koroški statistični regiji ter da na dan pričetka vključitve osebe lahko podpišejo z RRA Koroška pogodbo o zaposlitvi.

Vrednost projekta PONI RRA Koroška je dobrih 850.000 evrov, financirata pa ga država in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Regionalna razvojna agencija (RRA) za Koroško nadaljuje z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne podjetnike s stalnim ali začasnim bivališčem na Koroškem. V teku je drugi poziv za vključitev novih 12 udeležencev v projekt Podjetno nad izzive, v katerega bo RRA Koroška do leta 2023 skupno vključila predvidoma 80 udeležencev.