Novi veleposlanik Slovenije v BiH akreditive predal v narodni noši iz Mežiške doline (FOTO)

Novi veleposlanik Slovenije v BiH, Korošec Damijan Sedar, je predsedujočemu predsedstvu BiH Miloradu Dodiku danes predal akreditive, pri čemer je bil oblečen v narodno nošo iz Mežiške doline. Po veleposlanici v Romuniji Lei Stančič je to drugi veleposlanik, ki se je odločil za takšno potezo.

Da je Sedar svoje akreditive Dodiku danes izročil oblečen v slovensko narodno nošo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Ob tem je zatrdil, da je uradna Ljubljana velika zagovornica napredovanja BiH na njeni poti v EU ter si bo še naprej prizadevala za pospešitev širitve unije na Zahodni Balkan, piše STA.

Ob tem je Sedar za Koroške Novice dejal, da se ob tej priložnosti zahvaljuje Milanu Pristovniku, ki mu je prijazno posodil unikatno narodno nošo, ki je izdelana po predlogu dr. Marije Makarovič, na podlagi strokovnega opisa kulture oblačenja in plesa v Mežiški dolini, v obdobju od 1800 do druge svetovne vojne.

Klobuk je last Prevaljčana Mirsada Baltića, ki sicer prihaja iz Velike Kladuše. Oba pa sta člana Folklornega društva Holmec, kar je novi veleposlanik, sicer Ravenčan, ob predaji akreditivov tudi omenil. “Odziv gostiteljev je bil zelo pozitiven. sledile so tudi objave v medijih BiH. Slovenija je v Bosni in Hercegovini spoštovana, cenijo našo podporo, posebej sedaj, ko smo drugič prevzeli predsedovanje Svetu EU,” je še povedal Sedar.

Korošec pa je tudi izpostavil, da sta se s sogovornikom oba strinjala, da so odnosi med BiH in Slovenijo tradicionalno prijateljski in brez odprtih vprašanj, ki bi ovirala sodelovanje med državama. Ob koncu slovesnosti ob izročitvi poverilnih pisem pa mu je predsednik Dodik zaželel uspešen štiriletni diplomatski mandat.

Aprila letos je sicer svoja poverilna pisma v Moldaviji v narodni noši predala veleposlanica Stančičeva. Potem ko je bila zaradi tega tarča kritik, jo je zunanji minister Anže Logar konec maja na posvetu slovenske diplomacije pohvalil “za zdravo domoljubje”, ki da ga je izkazala povsem v skladu z diplomatsko prakso. “Zdrav patriotizem in svetovljanstvo sta dve plati iste medalje, dve strani dobrega diplomata,” je poudaril Logar.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije