Search
Close this search box.

Novi uspehi mladih tolkalcev zasebne glasbene šole Muta

V prostorih Glasbene šole Muta je bilo 9. in 10. junija pestro, razgibano, predvsem pa glasno, saj je tam potekalo 1. Mednarodno tolkalsko tekmovanje BOLERO, ki se ga je udeležilo več kot 100 glasbenikov – tekmovalcev, profesorjev in korepetitorjev iz cele Slovenije, Avstrije in Poljske. Mladi tolkalci glasbene šole Muta so na tekmovanju dosegli zavidljive rezultate.

Kot so pojasnili na glasbeni šoli je tekmovanje potekalo pod idejnim in organizacijskim vodstvom profesorja tolkal in violine na glasbeni šoli Muta, Andraža Likarja, ki je k sodelovanju povabil mednarodno priznane glasbenike z zavidljivimi življenjepisi. Simon Klavžar, profesor tolkal na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, je prevzel vlogo predsednika strokovne žirije, družbo pa sta mu izza ocenjevalnih klopi delali še profesorica in vodja katedre za tolkala, harfo in dirigiranje na Akademiji za glasbo v Zagrebu – Ivana Bilić ter Aleksandra Šuklar, mednarodno priznana tolkalistka in samostojna umetnica iz Slovenije, ki že vrsto let živi in dela na Dunaju.

Na odru Modrega salona Glasbene šole Muta se je predstavilo preko 40 tekmovalcev starih od sedem do petnajst let, ki so bili glede na starost razdeljeni v štiri kategorije. V vsaki kategoriji so podelili lepe nagrade za prvo, drugo in tretje mesto, sicer pa nihče od tekmovalcev domov ni odšel praznih rok. Vsi tekmovalci so za svoje delo in igranje prejeli čudovita priznanja in darila, so pojasnili na šoli.

Glasbena šola.

Vodja tekmovanja, Andraž Likar pove: “Glasbena šola Muta s tovrstno organizacijo pomembno prispeva k strokovni pedagoški rasti na področju tolkal v Sloveniji in drugod, naš primarni cilj pa je dolgoročno spodbuditi mlade glasbenike k poglobljenemu glasbeno – umetniškemu udejstvovanju na visokem nivoju. Tekmovanje za Koroško predstavlja doprinos širšega pomena, saj s svojo internacionalno naravnanostjo hkrati prispeva tudi k razvoju turizma in drugih panog na področju koroške regije. Dolgoročna vizija Zasebne glasbene šole Muta je obseg projekta povečati še na druge skupine instrumentov, s poudarkom na tolkalih, trobilih in pihalih in tako zasnovati enega pomembnejših in vidnejših dogodkov takšnega značaja v Sloveniji.”

Staš Lauko.

Na Zasebni glasbeni šoli Muta so ponosni, da so kljub težkemu letu in epidemiološki krizi uspeli izpeljati tekmovanje v živo. Nedvomno je epidemija nepredstavljivo in močno zarezala v delo in življenja učiteljev in učencev v glasbenih šolah, a veseljem ugotavljajo, da jim je na področju glasbenega izobraževanja kljub zaprtju šol uspelo ohraniti nivo in kakovost pouka. Dokaz temu je vsekakor uspešno izpeljano tekmovanje, ki ga brez trdega in marljivega dela profesorjev, učencev in korepetitorjev v teh težkih časih ne bi uspeli izvesti.

USPEHI MLADIH TOLKALCEV ZASEBNE GLASBENE ŠOLE MUTA:

Tolkalci Zasebne glasbene šole so pod mentorstvom profesorja Andraža Likarja na domačem odru blesteli in dosegli zavidljive rezultate. Najmlajši, Anže Krivc, je s komaj sedmimi leti v predkategoriji dosegel zlato plaketo s pohvalo in posebno nagrado za najbolj perspektivnega mladega tolkalca. V predkategoriji se je predstavil tudi leto starejši Staš Lauko, ki je s svojim nastopom navdušil žirijo in – tako, kot Anže – prejel zlato plaketo s pohvalo. Nastopila sta tudi lanskoletna zmagovalca državnega tekmovanja TEMSIG, Neža Jezernik v 2. kategoriji in Žiga Verdinek v 3. kategoriji. Neža je – kot edino dekle v svoji kategoriji – na odru blestela. S svojim igranjem je očarala žirijo in vse poslušalce ter si prislužila zlato plaketo s pohvalo. Žiga Verdinek se je kot mlajši v svoji kategoriji z izjemnim nastopom in atraktivnim programom zavihtel na drugo mesto. Prejel je zlato plaketo in drugo nagrado. Žirijo so sestavljali vrhunski mednarodno spoštovani glasbeniki: Simon Klavžar (profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani), Ivana Bilić (profesorica na Akademiji za glasbo v Zagrebu) ter Aleksandra Šuklar (vsestranska in mednarodno poznana samostojna umetnica), zaradi česar pa imajo takšni rezultati mladih tolkalcev iz Zasebne glasbene šole Muta še posebno težo in so vsekakor dobra popotnica za njihovo nadaljnjo glasbeno pot.

Glasbena šola Muta se ob tem zahvaljuje vsem podjetjem in posameznikom za sponzorsko pomoč, brez katere bi ideja o tekmovanju na Muti ostala le ideja, predvsem pa so hvaležni za podporo generalnemu pokrovitelju tekmovanja – Občini Muta, ki je s svojim sodelovanjem pomembno prispevala h kulturnemu dogajanju na Muti, predvsem pa je jasno izrazila zavedanje o pomembnosti kulture pri nas.

Vir, besedilo: ZGŠ Muta

Dogodki

V prostorih Glasbene šole Muta je bilo 9. in 10. junija pestro, razgibano, predvsem pa glasno, saj je tam potekalo 1. Mednarodno tolkalsko tekmovanje BOLERO, ki se ga je udeležilo več kot 100 glasbenikov – tekmovalcev, profesorjev in korepetitorjev iz cele Slovenije, Avstrije in Poljske. Mladi tolkalci glasbene šole Muta so na tekmovanju dosegli zavidljive rezultate.