Search
Close this search box.

Novi turistični boni po predlogu tudi za kulturne in športne dejavnosti

Novi turistični boni so del predloga novega interventnega zakona za turizem, je danes potrdil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Šlo bi za bone, ki bi jih bilo mogoče ob turizmu in gostinstvu koristiti za širši nabor storitev, tudi za kulturne, športne in rekreativne dejavnosti, je pojasnil.
Fotografija je simbolična

Novi interventni zakon za pomoč turizmu je v sklepnih fazah medresorskega usklajevanja, je na današnji novinarski konferenci v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) dejal Zajc. “Upam, da smo v zadnjem tednu usklajevanja,” je dejal.

Eden najbolj odmevnih predlaganih novih ukrepov so novi boni, katerih uporaba bi bila v primerjavi z že izdanimi – te je mogoče koristiti za nočitev oz. nočitev z zajtrkom v nastanitvenih obratih – širša. Zajc je tako omenil med drugim kulturne, športne in rekreacijske dejavnosti. Bo pa zaradi širšega nabora storitev izvedbeni del bolj zahteven.

Novi boni – zaenkrat gre sicer še vedno le za predlog – bi bili veljavni do konca letošnjega leta. O njihovem znesku Zajc še ni želel govoriti, je pa povedal, da je govora o znesku, manjšem od že veljavnih bonov iz lanskega leta.

Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Skupaj je izdanih 2,047 milijona turističnih bonov v skupni vrednosti 356,86 milijona evrov. Sprva so veljali do konca leta 2020, a je vlada njihovo veljavnost podaljšala do konca letošnjega leta.

Kot je povedal Zajc, je bilo do sredine tega tedna unovčenih ali rezerviranih 924.261 turističnih bonov v vrednosti skoraj 132 milijonov evrov. Morebitni novi boni, ki jih bodo po predlogu prav tako prejeli vsi prebivalci Slovenije, v pravico do koriščenja starih ne bodo posegali. Bodo pa na gospodarskem ministrstvu s spremembo zagotovili, da bo stare bone mogoče koristiti tudi denimo pri ponudnikih, ki so svoja vrata odprli šele letos.

Zajc je sicer spomnil, da je bilo v osmih protikoronskih zakonih in z nekaterimi drugimi ukrepi doslej za sektor gostinstva in turizma, vključno z industrijo srečanj in prevozom potnikov, v koronski krizi zagotovljenih več kot 450 milijonov evrov, od tega okoli 40 odstotkov neposredno za ohranitev delovnih mest. Poslovni subjekti iz panoge so lahko izkoristili tudi likvidnostno pomoč prek Slovenskega podjetniškega sklada ter SID banke, v dveh javnih pozivih za kritje obratovalnih stroškov pa jim je država namenila še dodatnih 46 milijonov evrov.

Slovenija je po številu okužb z novim koronavirusom že dosegla zeleno fazo, a se vlada ta teden še ni odločila za obsežnejše sproščanje omejitvenih ukrepov. Zajc pričakuje, da bo t.i. zelene odloke ministrski zbor sprejel prihodnji teden, napovedal je “zelo sproščene ukrepe tako za nastanitve kot v gostinskih obratih”. Dodal je sicer, da vse kaže, da bo pogoj PCT – preboleli, cepljeni ali testirani – še nekaj časa naša realnost.

Glede novega interventnega zakona pa je pojasnil, da bo vsebino prihodnji teden že pretresal strokovni svet za turizem, prav tako bo zakon bo predstavljen na strateškem svetu za konkurenčnost in poslan Ekonomsko-socialnemu svetu.

Dogodki

Novi turistični boni so del predloga novega interventnega zakona za turizem, je danes potrdil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Šlo bi za bone, ki bi jih bilo mogoče ob turizmu in gostinstvu koristiti za širši nabor storitev, tudi za kulturne, športne in rekreativne dejavnosti, je pojasnil.