Search
Close this search box.

Novi okužbi v Koroškem domu starostnikov, v Sloveniji 55 novih primerov

V torek so v Sloveniji ob 1608 testiranjih potrdili 55 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, ena oseba je umrla, je vlada objavila na Twitterju.

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so potrdili še dve okužbi z novim koronavirusom pri stanovalkah. Nobena od njiju ne kaže znakov okužbe, obe sta, tako kot prvi dve okuženi stanovalki, zdaj v rdeči coni doma, je za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Med zaposlenimi novih okužb niso odkrili.

Spoštovani!V domu smo odvzeli 38 brisov pri stanovalcih od katerih sta bila 2 pozitivna primera. Zaposlenih smo…

Objavil/a Koroški dom starostnikov Črneče dne Sreda, 02. september 2020

Na novo okuženi stanovalki sta obe bili sostanovalki prvih dveh okuženih stanovalk. Vse štiri so tako z istega oddelka, to je oddelka, kjer skrbijo za osebe z demenco. Celotni ta oddelek obravnavajo kot sivo cono, v kateri so onemogočeni stiki z drugimi stanovalci. Štiri doslej potrjeno okužene stanovalke pa so, kot omenjeno, zdaj v rdeči coni doma.

Prvi dve okužbi so sicer v domu potrdili prejšnji teden, okužbo pa je v dom vnesla na novo sprejeta stanovalka. Sprejeli so jo v petek, 21. avgusta. Takrat ni kazala nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, prav tako stikov z okuženimi niso navajali njeni svojci. A se je kasneje izkazalo, da je novo stanovalko Koroškega doma starostnikov v Črnečah okužila njena sestra.

Ob prvi potrjeni okužbi so v Koroškem domu starostnikov v Črnečah ustavili vse nove sprejeme stanovalcev, prav tako obiske in druženja med stanovalci. Zagotavljajo pa jim stik s svojci prek telekomunikacijskih kanalov, tiste stanovalce, ki niso v sivi coni, pa denimo odpeljejo tudi na sveži zrak v park pred domom, je povedal Mlačnik.

V domu, ki skrbi za okoli 255 stanovalcev, so doslej skupno opravili najmanj 150 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Nazadnje so v torek brise odvzeli pri 38 stanovalcih in 15 zaposlenih. Med zaposlenimi novih okužb niso potrdili, tako da je skupno doslej bila okužba potrjena pri eni zaposleni prejšnji teden. So pa vmes več zaposlenih poslali v enotedensko izolacijo. Danes so v izolaciji še trije zaposleni, je še povedal Mlačnik.

Trenutno je v Sloveniji hospitaliziranih 26 oseb, štiri potrebujejo intenzivno nego. Dve osebi sta bili včeraj odpuščeni iz bolnišnice.

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 160.479 testiranj na novi koronavirus, doslej je bilo potrjenih 2924 okužb, skupno je doslej umrlo 133 oseb. Trenutno je aktivno okuženih 468 oseb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletna stran Sledilnik za covid-19.

Trend obolelosti s koronavirusom v Slovenijiin podatki za dan 1. 9. 2020 (00:00–24:00):- Število testiranj: 1607-…

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Sreda, 02. september 2020

Viri: Vlada RS, Covid-19 Sledilnik, STA

Dogodki