Search
Close this search box.

Novi kitajski virus dosegel Evropo

Kljub strogim ukrepom kitajskih oblasti, ki so v prizadevanjih za zajezitev novega koronovirusa omejile promet v 13 mestih s skupno 43 milijonov prebivalcev, tudi v Wuhanu, kjer je virus izbruhnil, se virus širi po svetu. Danes so potrdili prvi primer okužbe v Evropi. Okuženi sta osebi, ki sta se nedavno vrnili iz Kitajske, ena iz Wuhana.

Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je na novinarski konferenci povedala, da imata oba okužena virusno pljučnico. Pojasnila je, da se je 48-letni bolnik v Bordeauxu vrnil iz Wuhana, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil. Od četrtka je v karanteni. Po vrnitvi v Francijo je bil v stikih z okoli desetimi ljudmi. Dodala je, da je kitajskega porekla, da pa živi v kraju Gironda na območju Bordeauxa.

Glede bolnika iz okolice Pariza pa ima malo podatkov, je pojasnila in dodala, da se je tudi on vrnil iz Kitajske. Zagotovila je, da bodo storili vse, da omejijo širjenje virusa.

Morebitne primere okužb preiskujejo tudi v Veliki Britaniji, a jih doslej še niso potrdili. 14 so jih že zavrnili, a preiskujejo še nekaj primerov. Sume okužbe so zavrnili tudi na Finskem.

V ZDA so medtem danes potrdili drugi primer okužbe z virusom, ki so ga poimenovali 2019-nCoV. Okužbo so potrdili pri ženski v Chicagu, ki je prišla iz Wuhana 13. januarja. Preiskujejo pa še 50 sumov. Ženska v šestdesetih letih je sicer v stabilnem stanju v bolnišnici, so sporočile zdravstvene oblasti.

Prvi primer pa so danes zabeležili tudi v gosto naseljeni Južni Aziji – potrdili so ga v Nepalu. Zbolel je 32-letnik, ki je prišel iz Wuhana, a so ga po zdravljenju v bolnišnici v Katmanduju že odpustili.

Primere okužb so doslej potrdili tudi na Japonskem, v Filipinih, Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju ter Hongkongu in Macau.

Na Kitajskem so medtem danes vstopili v novo leto po lunarnem koledarju v senci novega virusa, ki je zahteval 26 življenj, več kot 830 ljudi je okuženih. Vstop v novo leto ponekod praznujejo, a so v okviru prizadevanj za zajezitev virusa odpovedali številna praznovanja in ognjemete ter omejili potovanja v 13 mestih s skupno 43 milijonov prebivalcev.

Ustavitev prometnih povezav velja v provinci Hubei, kjer je koronavirus v mestu Wuhan 31. decembra lani tudi izbruhnil. Medtem ko je bilo milijone Kitajcev na poti, so oblasti ustavile vsa potovanja izven mesta, javni transport in ljudem naročile, da ostanejo doma. Wuhan je tako danes mesto duhov, ulice so prazne in trgovine zaprte.

V mestu se soočajo s pomanjkanjem bolniških postelj, tako da so oblasti napovedale, da bodo v desetih dneh postavili bolnišnico s tisoč posteljami. Po poročanju lokalnih medijev je v mesto kitajska vojska poslala 40 svojih zdravnikov, ki bodo pomagali na intenzivni negi. Iz Šanghaja bodo poslali 405 zdravstvenih delavcev.

Izven Hubeija so sicer oblasti v Pekingu in Hongkongu odpovedale tudi večje javne dogodke ob današnjem prehodu v lunarno novo leto. Iz varnostnih razlogov so odpovedali ognjemete v Pekingu in drugih velikih mestih. Tradicionalna novoletna oddaja na državni televiziji, ki jo gleda več sto milijonov Kitajcev, se je začela s čustvenim pozivom k boju proti virusu v Wuhanu.

Vodja Kitajskega centra za nadzor bolezni in preventivo Gao Fu je Kitajce pozval, naj se ne udeležijo novoletnih praznovanj na prostem in naj raje ostanejo doma.

Na vstopu v podzemno železnico v Pekingu je danes osebje v zaščitnih oblekah ljudem merilo telesno temperaturo, na železniški postaji pa so postavili termalne kamere. Od sobote bo za obiskovalce zaprto Prepovedano mesto, zaprli so tudi del Kitajskega zidu in več drugih znamenitosti. Do nadaljnjega obisk ni mogoč niti v Disneylandu v Šanghaju.

Bloomberg News je poročal, da je vlada vsem turističnim agencijam naročila, da ustavijo prodajo potovanj po Kitajski in v tujino.

ZDA so iz svojega konzulata v Wuhanu umaknile svoje osebje zaradi hitrega širjenja virusa, zaprtja javnega prevoza ter prepolnih bolnišnic.

Dogodki